Antonescu: Domnule Croitoru, nu înţeleg ce căutaţi azi aici, e politiceşte de prost-gust

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, în plen, că nu înţelege ce caută Croitoru şi Blaga în faţa Parlamentului, menţionând că farsa pe care o joacă este vulgară şi politiceşte de prost-gust, ţinând să-i ureze "La mulţi ani!" preşedintelui şi să-i ceară din nou să-şi facă datoria.

20 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Domnule Croitoru, nu înţeleg ce căutaţi azi aici, e politiceşte de prost-gust

Antonescu: Domnule Croitoru, nu înţeleg ce căutaţi azi aici, e politiceşte de prost-gust (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Nu înţeleg, dincolo de orice joc politic, domnule Croitoru, şi nu înţeleg, domnilor care îl însoţiţi, ce căutaţi azi aici? Aici este Parlamentul României. Parlamentul s-a pronunţat clar la consultările cu preşedintele, la discuţiile cu dumneavoastră, domnule Croitoru, printr-o hotărâre votată în Parlament de o majoritate absolută, care s-a pronunţat că acordă încrederea altcuiva şi dumneavoastră v-a solictat să vă depuneţi mandatul, pentru că nu puteţi deveni prim-ministru fără învestirea de către Parlament. Faptul că sunteţi prezenţi aici îmi arată că dumneavoastră şi oamenii politici care vă însoţesc, în frunte cu un om politic pentru care eu am păstrat consideraţie, Vasile Blaga, ne spun că fie că Parlamentul este de decor aici, fie că dumneavoastră mizaţi pe şantajarea sau coruperea unor parlamentari", a susţinut Antonescu.

Liberalul le-a cerut democrat-liberalilor să-şi asume explicit acest lucru şi să spună parlamentarilor că Traian Băsescu l-a trimis pe Croitoru în misiune şi de aceea este în Parlament şi nu îi interesează ce votează Parlamentul.

El l-a criticat şi pe senatorul PDL Radu F. Alexandru despre care a spus că a "vorbit cu gura plină la figurat de alte lucruri despre onoare şi libertate" şi căruia i-a cerut să-şi facă "numărul" politic, dar să nu mai îndrăznească să deschidă gura "din condiţia unui slujitor al unei persoane abuzive şi de membru al unui partid care încearcă să impună o dictatură vulgară".

"N-am crezut să ajung în 2009 să lupt pentru dreptul majorităţii, să pledăm pentru ideea că o majoritate are în cadre constituţionale dreptul de decizie, chiar dacă nu e plăcută sau aprobată de stăpânul dumneavoastră, Traian Băsescu. E cel mai ruşinos moment pe care l-am trăit în aproape 17 ani în Parlamentul României şi îmi pare rău că unele din partidele care nu se numeşte bolşevic, ci partid democrat şi face parte dintr-o familie europeană respectabilă se pretează la un asemenea comportament şi discurs. E politiceşte de prost gust, domnule Croitoru şi domnule Blaga", a afirmat Crin Antoeronescu.

El a adăugat că îi spune pur şi simplu "La mulţi ani!" lui Traian Băsescu şi i-a cerut încă o dată, în al doisprezecelea ceas, "să-şi facă datoria sa de preşedinte", reiterând faptul că liberalii îşi asumă public susţinerea în Parlament a unui buget pornind de la indicii macoreconomici conveniţi cu FMI.

"Un singur lucru, domnule preşedinte Băsescu şi domnilor cântăreţi la curtea preşedintelui, nu vom face niciodată, nu vom aboli democraţia în România de dragul ambiţiilor nebuneşti ale unei persoane", a mai declarat liderul PNL.

Antonescu a precizat din nou că "PNL votează categoric împotriva acestui Guvern şi se pronunţă categoric împotriva acestei farse".

"Nici nu ar trebui să fim aici discutând aceste probleme, pentru că în orice ţară civilizată un premier desemnat care constată că nu are sprijinul unei majorităţi parlamentare îşi depune mandatul şi lasă locul altcuiva", a adăugat el.

Liderul PNL a subliniat că România începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de statutul de ţară normală, iar reprezentanţii PDL apar la televizor, zâmbesc enigmatic şi spun că nimic nu e sigur şi că "poate Guvernul Croitoru trece", nu se ştie cum, "poate prin magie, prin şantaj, poate prin corupţie şi cumpărare pur şi simplu".

"România de azi e silită să se întrebe dacă Băsescu şi ai lui au reuşit să mai cumpere nişte parlamentari ca să facă guverne cum vor, cu oamenii pe care îi vor, în ciuda votului pe care ceilalţi oameni din ţara asta l-au dat. Nu mai am nimic de spus faţă de guvernul propus de domnul Croitoru. De ce e frică nu va scăpa, dar asta nu rezolvă problemele reale, autentice ale României, rezolvă doar această farsă inutilă şi într-o anumită măsură vulgară. Ani mulţi de acum înainte, România va trebui să aibă guverne de coaliţie", a precizat Antonescu.

În plus, Antonescu a criticat faptul că se sugerează că soluţia pentru România "ar fi un mare partid prezidenţial în aşa fel încât un singur om politic să manevreze tot", menţionând că singurul lucru bun în aceată ţară este că sunt mai multe partide, există totuşi un Parlament, dar şi că politicienii sunt diferiţi şi se pot controla unii pe alţii.

"Dacă suntem toţi în slujba unui om, nimeni nu va mai fi în slujba ţării acesteia. România are nevoie din partea noastră, nu doar din partea viitorului preşedinte de o viziune nouă care să adune, nu să împrăştie. Deşi ţara are o majoritate şi, dacă am proceda cum se procedează în toată Europa, am fi avut un guvern stabil de mai bine de o lună, dar noi trebuie să procedăm ca în ţara lui Băsescu şi aşteptăm ca 30% din Parlament să numească Guvern. Astăzi, într-o ţară normală, ar fi trebuit să spunem «La mulţi ani!» şi să ne gândim la ziua preşedintelui, dar realitatea ne impune să ne gândim nu la ziua preşedintelui, ci la noaptea României", a mai spus Antonescu.

Camerele Parlamentului s-au reunit, miercuri, pentru a vota asupra învestirii Cabinetului Croitoru. PSD, PNL şi UDMR au anunţat că vor vota împotrivă, parlamentarii minorităţii se vor abţine la vot, în timp ce PDL susţine noul Cabinet. Pentru aprobarea Cabinetului Croitoru sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Parlamentului este în desfăşurare.

Preşedintele Traian Băsescu împlineşte, miercuri, vârsta de 58 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici