Antonescu: Logica democratică nu exclude o colaborare chiar şi cu un partid de stânga

Candidatul la şefia PNL Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, odată cu prezentarea moţiunii sale politice, că, deşi PSD este un adversar politic, "logica democratică nu exclude posibilitatea colaborării, la guvernare sau în opoziţie, chiar şi cu un partid de stânga".

49 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Logica democratică nu exclude o colaborare chiar şi cu un partid de stânga

Antonescu: Logica democratică nu exclude o colaborare chiar şi cu un partid de stânga (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Antonescu a arătat că, în condiţiile în care mai sunt aproape 1000 de zile până la alegerile locale şi parlamentare din 2012, PNL se află în faţa unei decizii capitale de natură strategică: încearcă să îşi conserve statutul de partid intermediar, căutând oportunităţi şi combinaţii de guvernare în care joacă un rol secundar sau îşi asumă obiectivul politic de a deveni un partid mare, în sens electoral, de peste 30%, capabil să câştige alegeri în orice formă a legii electorale.

"Opţiunea noastră strategică presupune o politică a PNL care nu e preocupată de alianţe «salvatoare», ci de proiecte, acţiuni, comportamente şi mesaje care să crească încrederea cetăţenilor români în acest partid", a delclarat Antonescu, precizând că "întrebarea nu este ce să facem pentru a supravieţui, ci ce să facem pentru a creşte".

Obiectivele pe care Crin Antonescu şi le asumă în moţiunea politică, pentru anul 2012, sunt: obţinerea a peste 30% la alegerile parlamentare din 2012, consacrarea PNL ca titular al dreptei româneşti şi accederea PNL la guvernare în postura de partid principal.

Potrivit lui Crin Antonescu, principalul adversar al al PNL până la alegerile următoare este "partidul-stat" PDL, care s-a configurat ca un pericol la adresa statului de drept şi care reprezintă astăzi "o sinteză toxică a malformaţiilor democraţiei româneşti" şi o expresie a "degenerării sistemului".

La rândul său, PSD reprezintă un adversar fundamental al PNL, din punct de vedere ideologic, electoral şi politic.

Deşi precizează că o confruntare cu stânga este naturală pentru PNL, moţiunea lui Antonescu menţionează că "logica democratică nu exclude posibilitatea colaborării, la guvernare sau în opoziţie, chiar şi cu un partid de stânga, atunci când interesul o impune".

"Nu este, în schimb, admisibilă colaborarea cu un partid fals de dreapta, care constituie, prin conduita sa politică, o ameninţare la adresa democraţiei. Înlăturarea PDL de la putere a partidului-stat prezidenţial, populist şi fără identitate politică autentică denumit PDL este o prioritate strategică pentru PNL, la fel ca şi eliminarea sa din zona legitimă de dreapta a eşicherului politic", a afirmat liderul PNL.

Potrivit lui Antonescu, misiunea PNL în Opoziţie este aceea de a rezista împotriva ofensivei "partidului-stat" PDL şi de a construi responsabil o alternativă la guvernare.

În privinţa ţintelor electorale pe care PNL şi le propune, Antonescu a arătat că liberalii vor rămâne în continuare preocupaţi, în mod prioritar, de clasa de mijloc, intelectualii, mediul academic şi cultural, o miză majoră pentru viitorul ciclu electoral reprezentându-l aducerea la vot a tinerilor şi o ţintă specială, oraşele, fără a ignora electoratul rural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici