Antonescu: Mircea Diaconu nu procedează corect faţă de noi, ar fi putut înţelege situaţia PNL

Crin Antonescu spune că Mircea Diaconu ”nu procedează corect” şi că ”ar fi putut înţelege situaţia PNL” cu privire la candidatura sa, explicând că o acceptare a candidaturii acestuia ar fi presupus riscul de transforma o parte a campaniei într-un atac vehement pe tema respectării statului de drept.

715 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Mircea Diaconu nu procedează corect faţă de noi, ar fi putut înţelege situaţia PNL

Mircea Diaconu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Prezent duminică la întrunirea Delegaţiei Permanente a PNL Argeş, preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat că Mircea Diaconu ”nu procedează corect” faţă PNL, în contextul în care partidul l-a susţinut pentru a ocupa funcţii importante şi l-a susţinut ”în momentele grele”, transmite corespondentul MEDIAFX.

”Mircea Diaconu a fost primit în PNL cu tot respectul, cu toată dragostea, cu toată admiraţia. (…) Cred că Mircea Diaconu ar fi putut înţelege situaţia Partidului Naţional Liberal. A preferat o altă cale”, a spus Crin Antonescu.

Acesta a explicat că o eventuală susţinere a candidaturii lui Mircea Diaconu pe lista PNL ar fi implicat riscul unor atacuri vehemente în campania electorală pe tema respectării legilor, a sentinţelor judecătoreşti şi a statului de drept.

”Din cauza unei sentinţe judecătoreşti date de Înalta Curte şi care, am consultat toţi juriştii dinăuntrul şi din afara partidului, nu poate fi încălcată, n-am putut susţine, cu acest prilej, la aceste alegeri, candidatura lui Mircea Diaconu fără riscul de a transforma o bună parte a campaniei într-un atac vehement exact pe o linie care e foarte importantă acum şi pe viitor şi anume linia respectării legii, respectării sentinţelor judecătoreşti, bune sau rele, că ne plac sau nu ne plac, respectării statului de drept”, a spus Crin Antonescu.

El a precizat că îi păstrează ”aceeaşi simpatie” lui Mircea Diaconu, dar remarcă ”încă o dată cât de greu este să fii membru al unui partid”.

Antonescu a mai afirmat că, în calitate de preşedinte care a deschis ”atât cât a putut porţile acestui partid pentru oameni din societatea civilă, pentru vârfuri în profesia lor”, observă că ”în marile bătălii şi în momentele grele până la urmă tot pe cei care sunt sângele acestui partid la bine şi la rău te poţi baza”.

Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, în 18 martie, de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare.

În 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare.

Miercuri seară, Mircea Diaconu şi-a depus, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură şi listele de susţinători pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent. Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie.

Soluţionarea contestaţiilor privind candidaturile la PE se face de către Tribunalul Bucureşti.

Mircea Diaconu a declarat că la BEC există contestaţii la candidatura sa ca independent la alegerile pentru PE deoarece cineva vrea să îi ia "dreptul de a alege şi a fi ales", referindu-se la o persoană cu care a avut divergenţe în 2009 şi care "conduce cu o mână de fier forjat", fără a o nominaliza.

Diaconu a spus că nu crede că BEC îi va respinge candidatura.

Tot miercuri, Agenţia Naţională de Integritate trimisese BEC o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

"Agenţia Naţională de Integritate comunică Biroului Electoral Central faptul că domnul Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem în vedere sunt întemeiate pe următoarele: Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constituţia României republicată; Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 - republicată privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European", se arată în informarea semnată de preşedintele ANI, Horia Georgescu, şi adresată preşedintelui BEC, Florentin Sorin Drăguţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici