Antonescu: Ne propunem ca până la finele lunii decembrie să adoptăm în Senat proiectul de revizuire

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, în prima şedinţă a sesiunii de toamnă, că una dintre priorităţile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea "cel târziu în luna decembrie" a propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei.

477 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Ne propunem ca până la finele lunii decembrie să adoptăm în Senat proiectul de revizuire

Antonescu: Ne propunem ca până la finele lunii decembrie să adoptăm în Senat proiectul de revizuire (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sesiunea parlamentară din septembrie 2013 se prefigurează a fi o sesiune parlamentară extrem de importantă sub aspectul deciziilor politice, în primul rând în plan legislativ", a spus el.

Antonescu a menţionat că în actuala sesiune parlamentară Comisia specială comună a celor două Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constituţiei îşi va continua activitatea pentru a elabora, în baza observaţiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitivă a propunerii de revizuire a Constituţiei, care, potrivit normelor procedurale constituţionale, va fi transmisă Curţii Constituţionale în vederea avizării.

"Ulterior, după publicarea în Monitorul Oficial, ne propunem ca propunerea legislativă să intre în dezbaterea Senatului, iar până la finele lunii decembrie să o putem adopta şi să o transmitem Camerei Deputaţilor", a spus acesta.

Pe de altă parte, el s-a referit şi la diversele observaţii apărute în spaţiul public privind procesul de revizuire a Constituţiei, inclusiv cele privind conţinutul propriu-zis al primei forme a propunerii de revizuire a Constituţiei "faţă de care s-a spus că nu corespunde rigorilor, că are o redactare defectuoasă".

"Le răspund acestor critici menţionând că un astfel de proiect nu poate mulţumi lumea ştiinţifică în întregul ei atâta timp cât aceasta însăşi nu are o opinie şi o voce unitară. (...) Vom ţine însă cont, în elaborarea unei propuneri de revizuire a Constituţiei, de observaţiile şi opiniile formulate de acele instituţii publice care au competenţe în formularea unui aviz legal", a dat asigurări preşedintele Senatului.

Referitor la criticile referitoare la prelungirea procesului de revizuire a Constituţiei, senatorul a subliniat că "modificarea Constituţiei este un obiectiv politic, extrem de important pentru USL, dar înainte de orice pentru România".

"Acest proces se va finaliza atunci când vom identifica şi soluţiona legislativ toate problemele pe care le presupune actuala Constituţie şi atunci când prezenţa la un vot, la referendum, legat de Constituţie, să aibă premisa garanţiei că acest vot va avea un sens şi va fi respectat", a subliniat preşedintele Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici