Antonescu: Nu am vrut să creăm o criză fatală în USL, noi am fi avut obligaţia să respectăm standardele

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că premierul şi-a asumat în şedinţa USL responsabilitatea pentru domeniul Justiţiei, iar dacă liberalii păstrau ministerul, ar fi păstrat standardele şi exigenţele privind procurorii, însă PNL nu a dorit o criză "majoră, fatală în USL".

285 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu am vrut să creăm o criză fatală în USL, noi am fi avut obligaţia să respectăm standardele

Crin Antonescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Menţinându-ne fiecare poziţia pe care o cunoaşteţi deja, care nu s-a schimbat, în legătură cu tema numirilor pentru procurori şi, implicit, cu ministerul Justiţiei, am decis următoarele: tema justiţiei din acest moment este una care rămâne în responsabilitatea exclusivă a domnului Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil mai departe şi a domnului Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut. PNL este în situaţia de a se asocia la această combinaţie, şi nu o face, de a crea o criză majoră, fatală în USL, şi nu o face, şi în aceste condiţii în mod firesc asumând totala răspundere pentru ceea ce urmează să se întâmple în justiţie, premierul şi PSD au asumat acest minister", a declarat Antonescu, la finalul şedinţei USL.

Liderul PNL a precizat că a refuzat schimbul de ministere întrucât miza guvernării pentru liberali nu este numărul de ministere pe care îl deţin sau "segmentul din bugetul public" pe care îl gestionează, ci "coerenţa, consecvenţa şi loialitatea faţă de programul de guvernare şi faţă de angajamentele luate cu alegătorii".

"Cred că era obligaţia noastră să găsim prin intermediul ministrului Justiţiei, cu respectarea tuturor criteriilor, exigenţelor şi standardelor interne şi internaţionale doi oameni în legătură cu care să nu existe discuţii, suspiciuni de partizanat politic sau trecut de partizanat politic evident aşa cum e cazul domnului Morar sau doamnei Kovesi. Premierul a optat pentru altă soluţie şi din acest moment responsabilitatea e a domniei sale", a mai susţinut Antonescu.

Liderul PNL a fost întrebat de ce liberalii nu au dorit să obţină o compensaţie în urma preluării de către PSD a ministerului Justiţiei.

"Nu totul se negociază şi nu totul se compensează, nu suntem la putere ca să ne batem cu hălci din buget. Suntem la putere ca să schimbăm o ţară, suntem la putere ca să facem dreptate, suntem la putere ca să nu ne mai fie ruşine de noi. Ori posibilitatea de a nu-ţi fi ruşine de tine e mult mai preţiosă decât orice minister, decât toate ministerele la un loc", a susţinut Antonescu.

El a mai afirmat că în urma şedinţei USL s-a rezolvat o chestiune "funcţională" legată de ministerul Justiţiei, după ce premierul a susţinut în discuţiile purtate la Senat că "doreşte foarte tare să meargă înainte în felul acesta".

"Am spus că suntem gata să ne asumăm în continuare acest minister. Dacă premierul doreşte să-şi asume, şi-a dorit şi ne-a spus acest lucru, noi aveam două variante: să rupem acest guvern sau să mergem în această formulă – aşa am gândit-o eu. Nu-mi permit să rup nici acest Guvern, nici USL, nu din cauză că PNL nu ar putea trăi şi în opoziţie. PNL e un partid care a stat mai mult în opoziţie şi care a crescut de fiecare dată mai mult în opoziţie, PNL nu e un partid care să moară dacă nu e la guvernare (...) Îmi doresc să facem tot ceea ce trebuie făcut pentru că nu ne putem juca atâta vreme cât se pot găsi formule de felul acesta cu milioane de oameni care ne-au dat votul", a mai afirmat liderul PNL.

De asemenea, Antonescu a subliniat că dacă PNL îşi asuma ministerul Justiţiei, ministrul desemnat ar fi retras propunerile de procurori făcute de Victor Ponta. El a clarificat că acesta a fost contextul în care premierul a dorit să-şi asume responsabilitatea pentru portofoliul Justiţiei.

El a precizat faptul că gestul de a nu solicita un minister în schimbul Justiţiei nu afectează egalitatea şi paritatea în USL.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, după şedinţa USL, ca PSD să asume Ministerul Justiţiei, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici