Antonescu: Votul pe moţiuni nu e un atac la democraţie, iar dacă nu se acceptă, nu candidez

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că propunerea sa privind alegerea conducerii partidului pe sistemul moţiunilor nu este un atac la democraţie cum spun unii liberali, reiterând faptul că nu va mai candida dacă propunerile sale de modificare a Statutului nu vor fi acceptate.

10 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Votul pe moţiuni nu e un atac la democraţie, iar dacă nu se acceptă, nu candidez

Antonescu: Votul pe moţiuni nu e un atac la democraţie, iar dacă nu se acceptă, nu candidez (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează faptul că unii liberali spun că sistemul votului pe moţiuni este un atac la democraţie, Crin Antonescu a precizat că propunerea sa nu este un atac la democraţie, ci o construcţie care vizează democratizarea şi reformarea PNL.

"Cunosc foarte bine aceste lucruri, eu nu mi-am prezentat azi în Birou argumentele, pledoaria mea va fi desigur în Delegaţia Permanente, va fi şi mâine (marţi - n.r.), atunci când solicit aceste modificări statutare. Am acum, pe aceste subiecte, o discuţie la care i-am invitat pe colegii mei parlamentari. Nu e un atac la democraţie, e o contrucţie care vizează în ultimă instanţă democratizarea partidului şi care vizează condiţia reformată a acestui partid în aşa măsură încât să fie un vector pentru democratizarea României în general", a susţinut preşedintele liberalilor.

Întrebat dacă va mai candida, în cazul în care Delegaţia Permanentă va decide ca votul să fie uninominal pentru conducerea partidului, Crin Antonescu a reiterat faptul că nu va candida la şefia PNL dacă i se refuză propunerile de modificare a Statutului.

"Dacă Delegaţia Permanentă şi în ultimă instanţă Congresul vor respinge propunerile mele de modificare statutară, reafirm - şi cred că nu e cazul să afirm de şapte ori un lucru pe care l-am spus o dată - intenţia de a nu candida la preşedinţia partidului. Candidez la preşedinţia partidului doar în condiţiile în care îmi pot asuma responsabilitatea pe baza unei moţiuni, pe baza unor prevederi statutare şi pe baza unei echipe despre care să am garanţia că îmi permit să fac lucrurile pe care vreau să le fac în şi cu PNL", a spus liderul PNL.

Întrebat dacă s-a discutat în BPC despre sistemul de vot, liderul PNL a precizat că "s-au mai schimbat păreri" în acest sens, pentru că "este un subiect important, interesant, care oferă o abundenţă de argumente pro şi contra".

Liderul PNL a mai spus, răspunzând unei întrebări, că deocamdată nu ştie să aibă contracandidaţi la şefia partidului.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a anunţat că îşi va lansa marţi, probabil în jurul orei 13.00, moţiunea pe care o va prezenta Congresului.

Despre listă, liderul PNL a precizat că nu şi-a conturat încă echipa cu care doreşte să câştige un nou mandat în fruntea PNL.

"Cunosc deja câţiva colegi, destui, care susţin principiile fundamentale ale moţiunii, dar nu am conturat, creionat, nu am alcătuit această echipă, am tot timpul dacă va fi cazul", a spus Crin Antonescu.

Pe de altă parte, preşedintele PNL a anunţat că BPC a adoptat "calendarul succesiunii forurilor" privind desfăşurarea Congresului.

"Vom avea în 3 martie după-amiază, la ora 17.00, un ultim Birou Politic înainte de Congres, iar pe 4 martie vom avea o suită de evenimente politice foarte importante - la ora 10.00 un Consiliu Naţional Executiv, ultimul înainte de Congres, apoi o Delegaţie Permanentă foarte importantă pentru că de fapt în Delegaţia Permanentă va avea loc o dezbatere intensă şi prelungită în legătură cu Statutul, cu alegerea pe moţiuni sau individual şi în seara zilei de 4 martie va avea loc Conferinţa de alegeri la municipiul Bucureşti, o sărbătoare în viaţa partidului nostru întotdeaua, mai ales acum când Bucureştiul a revenit din coada clasamentului, pe poziţii fruntaşe, dacă nu chiar primul. Apoi, pe 5 martie, Congresul, cu o ordine de zi care va fi precizată la momentul respectiv", a menţionat Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici