Antonio Tajani discută astăzi cu liderii grupurilor din Parlamentul European despre situaţia Laurei Codruţei Kovesi

Antonio Tajani va avea discuţii cu liderii grupurilor politice din PE despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Preşedintele Parlamentului European a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că instituţia susţine candidatura fostei şefe a DNA pentru funcţia de procuror-şef european.

1124 afișări
Imaginea articolului Antonio Tajani discută astăzi cu liderii grupurilor din Parlamentul European despre situaţia Laurei Codruţei Kovesi

Antonio Tajani discută astăzi cu liderii grupurilor din Parlamentul European despre situaţia Laurei Codruţei Kovesi

„Îngrijorat de informaţiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Parlamentul European încă susţine acest candidat pentru funcţie de procuror-şef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE”, a scris Antonio Tajani, vinerea trecută, pe Twitter.

Critici legate măsura punerii sub control judiciar a Codruţei Kovesi au fost şi din partea altor eurodeputaţi. De exemplu, Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe fostul procuror-şef al DNA, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

Critici privind măsura controlului judiciar 

Totodată, mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, săptămâna trecută, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Kovesi, candidat la şefia Parchetului UE.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus că este crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se număr şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

Oficialul european a adăugat că CE urmăreşte „cu mare îngrijorare” evoluţiile privind statul de drept în România, atrăgând atenţia că ţara noastră trebuie „să se reîntoarcă pe drumul reformei” în justiţie.

Norica Nicolai, replică pentru liderii ai PPE  

În replică, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderul ALDE european, Guy Verhofstadt şi liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunându-le acestora că s-a săturat de dublul lor standard şi de faptul că „şi permit să dea ordine sistemului de justiţie din România”.

De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis, marţi, o scrisoare către preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi colegilor europarlamentari în care le-a spus că nu mai pot fi acceptate dublul standard şi limbaj ale liderilor europeni, atunci când vine vorba despre statul de drept.

Desemnarea procurorului-şef european

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici