APADOR-CH cere Guvernului eliminarea din lege a declaraţiilor pe propria răspundere până la turul 2

Asociaţia APADOR-CH cere Guvernului eliminarea de urgenţă din lege, până în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, a declaraţiilor pe propria răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu.

574 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH cere Guvernului eliminarea din lege a declaraţiilor pe propria răspundere până la turul 2

APADOR-CH cere Guvernului eliminarea din lege a declaraţiilor pe propria răspundere până la turul 2 (Imagine: Edgar Jozsa/Mediafax Foto)

Asociaţia susţine că recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidenţiale "a dovedit inutilitatea şi nocivitatea unei condiţii stupid-birocratice", impusă prin lege cetăţenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, şi anume cea de completare a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care se angajeaza să nu voteze de mai multe ori.

ONG-ul arată că, prin obligativitatea completării acestor declaraţii, procesul electoral a fost grav afectat şi mulţi cetăţeni au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot, atât pe motiv că s-au terminat formularele pentru declaraţie, cât şi din cauza duratei mari de timp necesară completării acestui formular.

APADOR-CH consideră că această declaraţie pe proprie răspundere nu este o măsură antifraudă, ci o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.

"În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea prevăzută de art. 387 Cod penal (frauda la vot). Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii prevazută de art. 387 Cod penal indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu. În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit art. 9 din Legea nr. 370/2014, aceste persoane, care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă", argumentează APADOR-CH.

Astfel, arată organizaţia, în situaţia în care se suspectează un vot multiplu, soluţia logică este consultarea acestor tabele separate întocmite în secţiile de votare.

Pentru aceste motive, APADOR-CH solicită Guvernului ca, în calitate de autoritate responsabilă de buna desfăşurare a alegerilor, să modifice de urgenţă, până la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, în sensul eliminării din lege a obligaţiei completării respectivei declaraţii pe proprie răspundere.

Astfel, textul art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 ar trebui să aibă, după modificare, următorul conţinut: "Art. 44. -(4) Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare", precizează APADOR-CH.

În mod corespunzător, va trebui modificată şi HG nr. 709/2014 prin eliminarea din aceasta a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care va fi folosit la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014, se mai spune în comunicatul organizaţiei.

"După atâtea ordonanţe de urgenţă emise în lipsa unei urgenţe reale, este momentul ca Guvernul să folosească şi în mod corect această cale de reglementare, pentru a interveni în cel mai scurt timp, până la turul 2 al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de împiedicare a exercitării normale a dreptului de vot", susţine, în încheiere, APADOR-CH.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici