Asociaţia Oamenilor de Afaceri: Declaraţiile lui Fule despre admiterea României şi Bulgariei în UE, ofensatoare şi incorecte

AOAR apreciază drept ofensatoare şi incorecte declaraţiile comisarului european pentru extindere Stefan Fule despre admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, el afirmând joi că aderarea celor două state a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere.

373 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Oamenilor de Afaceri: Declaraţiile lui Fule despre admiterea României şi Bulgariei în UE, ofensatoare şi incorecte

Stefan Fule, Comisarul european pentru Extindere (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Fule a mai spus joi, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, că statele membre cât şi cele candidate au devenit nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.

"Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională", a afirmat oficialul european.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că prin aceste declaraţii s-a încălcat grav obligaţia de echidistanţă impusă prin statut oricărui înalt funcţionar european, împuternicit să contribuie prin acţiunile sale la întărirea coeziunii între ţările membre UE şi nu să lanseze nejustificat teme politice incorecte şi nefundamentate care conduc la creşterea sentimentului de lipsă de coeziune la nivelul UE.

"AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public şi a acţiunilor neconvingătoare ale reprezentanţilor Comisiei Europene faţă de promovarea aplicării discriminatorii între ţările membre ale unor directive europene, aşa cum este cazul acţiunilor legate de piaţa energiei, a căilor ferate sau a consolidării fiscale şi bancare ori a încadrării în deficitul bugetar de maxim 3%. AOAR este cu atât mai surprinsă de declaraţiile incorecte făcute de comisarul pentru extindere Fule, cu cât acţiunile ţării sale au fost constant îndreptate către crearea de divergenţe la nivelul UE ", se arată într-un document de poziţie al asociaţiei.

Reprezentanţii AOAR consideră că Fule a făcut aceste declaraţii pentru a-şi susţine, în perspectivă, şansele de păstrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE în structura viitoarei Comisii Europene, iar oficialul a făcut dovada unei gândiri defavorabile consolidării UE într-o perioadă economică dificilă.

"AOAR reaminteşte celor gata să accepte uşor afirmaţiile făcute de comisarul Fule că peste 90% din activele bancare din România aparţin unor bănci europene, că peste 70% din exporturile României sunt făcute în ţările UE, peste 50% din exporturi fiind făcute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente - şi lista argumentelor economice şi financiare poate continua - atestă că România a contribuit şi contribuie economic fundamental la performanţele pieţei unice europeane, contribuind uneori chiar contrar interesului naţional la adoptarea unor măsuri la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European ce sunt gândite tocmai să întărească coeziunea şi coerenţa politicilor la nivelul UE", potrivit sursei citate.

Asociaţia solicită Guvernului să verifice şi să sancţioneze toate abaterile şi încălcările legislaţiei, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, făcute de diverse companii internaţionale, o atenţie specială urmând să fie acordată celor active pe piaţa energetică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici