Atanasiu: Scutul antirachetă va prelungi perioada foarte rece a relaţiilor dintre România şi Rusia

Fostul ministru al Apărării Naţionale Teodor Atanasiu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că decizia de amplasare a scutului antirachetă pe teritoriul ţării este extrem de importantă pentru statul român, însă "va prelungi perioada foarte rece a relaţiilor bilaterale dintre România şi Rusia".

49 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Scutul antirachetă va prelungi perioada foarte rece a relaţiilor dintre România şi Rusia

Atanasiu: Scutul antirachetă va prelungi perioada foarte rece a relaţiilor dintre România şi Rusia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Este o decizie foarte importantă, o decizie dintre cele mai importante de securitate internaţională pentru statul român care, pe de o parte, întăreşte parteneriatul pe care îl avem cu SUA, iar pe de altă parte va nemulţumi uşor ţările membre ale Uniunii Europene şi cu siguranţă mult mai tare Rusia. Acest sistem de securitate pe care americanii îl vor monta în România va aduce un plus de siguranţă din punct de vedere militar pentru statul român, dar, în schimb, în plan politic va afecta puţin relaţiile cu ţările europene care nu sunt foarte bucuroase să promoveze un astfel de sistem în Europa şi cu siguranţă va afecta pe termen lung relaţiile cu Rusia care se va opune categoric montării în România a scutului antirachetă", a spus Atanasiu.

Parlamentarul liberal a adăugat că România era privită şi până acum cu oarecare suspiciune din cauza relaţiei şi parteneriatului strategic special pe care le are cu SUA şi mai ales din cauza deciziilor de a participa alături de SUA în diverse teatre de operaţiuni, decizii pe care unele ţări europene nu le-au luat.

Teodor Atanasiu a explicat că marile probleme pe care România le va avea vor fi în relaţia pe termen mediu şi lung cu Rusia.

Întrebat ce repercusiuni ar putea avea amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul României în relaţia ţării cu Rusia, Atanasiu a răspuns că în primul rând "se va prelungi această perioadă foarte rece a relaţiilor bilaterale între România şi Rusia".

Atanasiu a adăugat că şi în momentul de faţă, practic, România nu are relaţii bilaterale cu Rusia, însă această "răceală" va continua să persiste, iar în plan economic nu se va îmbunătăţi volumul schimburilor economice.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici