Atanasiu susţine că i-a fost ascultată o convorbire telefonică cu un parlamentar PRM

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că o convorbire telefonică purtată anul trecut cu un parlamentar PRM i-ar fi fost ascultată, iar conţinutul acestei discuţii ar fi ajuns apoi la liderii PDL Vasile Blaga şi Adriean Videanu.

21 afișări
Imaginea articolului Atanasiu susţine că i-a fost ascultată o convorbire telefonică cu un parlamentar PRM

Atanasiu susţine că i-a fost ascultată o convorbire telefonică cu un parlamentar PRM (Imagine: Mediafax Foto)

Teodor Atanasiu a spus că nu ştie dacă era ascultat telefonul său sau al parlamentarului respectiv, precizând însă că discuţia purtată a fost înaintea unei moţiuni de cenzură a Guvernului din luna septembrie a anului trecut.

Liderul liberal a explicat că, la rândul său, a aflat despre ascultarea acestei convorbiri telefonice de la parlamentarul respectiv, care ar fi dezvăluit recent pe un post naţional de televiziune că i-a fost ascultată "convorbirea telefonică purtată cu un fost ministru din Guvernul Tăriceanu", fără să dezvăluie numele său.

El a adăugat că discuţia pe care a avut-o la acea dată cu parlamentarul era legată de moţiunea de cenzură, iar acesta îi spunea că nu doreşte să se prezinte la votul din Parlament.

Atanasiu a precizat că din declaraţiile fostului parlamentar a aflat că acesta ar fi fost sunat a doua zi de Vasile Blaga şi Adriean Videanu care, ştiind de convorbirea telefonică purtată, ar fi încercat să-l determine pe parlamentar să se prezinte la vot.

"La un moment dat un parlamentar român a purtat o convorbire telefonică cu mine. Acel parlamentar a fost apoi într-o emisiune tv şi a spus: «După ce am avut o convorbire telefonică cu un ministru din cabinetul Tăriceanu, a doua zi atât domnul Blaga, cât şi domnul Videanu m-au sunat că au aflat că nu vreau să merg la vot şi să mă roage să merg la vot». Păi spuneţi-mi şi mie domnul Videanu şi domnul Blaga au servicii de interceptare a telefoanelor? Nu, că e ilegal. Păi dacă serviciile cumva ne ascultau telefoanele au ele o obligaţie legală să dea textul unei asemenea convorbiri adversarului politic al PNL, partidul de opoziţie din vremea aceea a PDL şi unor doi lideri ai acestui partid? Nici vorbă. Deci de unde ştiau, la nici 24 de ore de convorbirea telefonică, cei doi lideri PDL?", s-a întrebat Atanasiu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că în momentul discuţiei telefonice era preşedinte al AVAS, iar convorbirea cu parlamentarul PRM s-a axat doar pe moţiunea de cenzură şi părerea alesului despre aceasta.

"Era un parlamentar de la PRM cu care eu am discutat telefonic să văd ce face la moţiunea de cenzură. Şi am aflat că nu doreşte să voteze acea moţiune şi cel mai bine s-a hotărât să nu se prezinte la vot. Şi a doua zi, şi Blaga, şi Videanu îl sună să-i spună că ştiu de convorbire şi de ce nu merge totuşi la vot. A spus-o parlamentarul pe un post de televiziune naţional. Deci cum vă explicaţi? Nimeni nu s-a inflamat că doi lideri care nu aveau nicio treabă în statul român, unul era primarul Capitalei, Adriean Videanu, şi cel de-al doilea senatorul Blaga, au primit textul acestei convorbiri. Cu ce drept şi de la cine?", a spus Teodor Atanasiu.

Potrivit sursei citate, grav este nu că au fost ascultate telefoanele, lăsând să se înţeleagă că presupune de ce se ascultau telefoanele parlamentarului cu care a vorbit, ci problema este că înregistrarea convorbirii a fost dată unor persoane care nu trebuiau să aibă acces la ea.

Teodor Atanasiu a adăugat că şi în alte ţări există legi privind înregistrarea telefoanelor, însă acolo nu este ascultat, este înregistrat, iar în momentul în care se constată un posibil atentat la siguranţa naţională un judecător sau un complet de judecată poate da acces la acele înregistrări unui procuror sau organelor care fac cercetare.

El a adăugat că, "în România, din păcate, operatorii de telefonie sunt în relaţii prea amicale şi calde cu serviciile de informaţii pentru a fi siguri că stocarea datelor respective nu poate să ajungă şi fără o hotărâre judecătorească la urechile unui băiat cu ochi albaştri".

"Constantând câte convorbiri telefonice apar în media şi nu apar de la operatorul de telefonie, ci prin intermediul băieţilor cu ochi albaştri mi-am dat seama că au o intrare mai bună decât le-o conferă deciziile judecătoreşti în posesia acestor înregistrări telefonice. E o constatare din ultimii 12 ani din România. Dacă aţi constatat, în ultimii ani în România se face justiţie la televizor şi nu în sălile de judecată. Apar convorbiri între acela şi ală, ce a spus acela, ce a răspuns celălalt, deci suntem într-o ţară de o transparenţă fantastică care nu are nicio legătură cu intimitatea omului şi legea care prevede intimitatea cetăţeanului", a afirmat Atanasiu.

Întrebat dacă crede că există un adevăr în declaraţiile recente ale lui Claudiu Săftoiu privind înregistrarea telefoanelor, Teodor Atanasiu a precizat că, personal, crede că "nu este o fărâmă de adevăr, ci a fost adevărul gol goluţ".

Citeşte şi

SRI: Nu au fost solicitate şi puse la dispoziţia preşedintelui date privind discuţii politice

SIE precizează că nu efectuează activităţi de interceptare a comunicaţiilor

Băsescu către Iliescu: Ce a spus Săftoiu e "o făcătură"

Parchetul nu se sesizează din oficiu în cazul lui Săftoiu

Turcan: Parchetul să se sesizeze în cazul Săftoiu

Săftoiu: Nu mai doresc să mă explic la nesfârşit

Săftoiu: Băsescu asculta discuţiile dintre Geoană şi Iliescu


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici