Audieri la comisia Udrea: Ministerul nu poate încheia contracte, nu are consilieri juridici

Secretarul general al Colegiului Consilierilor Juridici, Lucian Florescu, a declarat, joi, la Comisia de Anchetă Udrea, că o instituţie publică nu poate funcţiona fără consilieri juridici şi nu poate încheia contracte, iar Ministerul Turismului nu şi-a înregistrat niciun astfel de consilier.

229 afișări
Imaginea articolului Audieri la comisia Udrea: Ministerul nu poate încheia contracte, nu are consilieri juridici

Audieri la comisia Udrea: Ministerul nu poate încheia contracte, nu are consilieri juridici (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Florescu a fost întrebat de deputaţii din comisia de anchetă Udrea în legătură cu faptul că Ministerul Tursmului a încheiat un contract cu o firmă de avocaură pentru servicii de reprezentare juridică, pe motiv că cele 4 posturi de consilieri juridici din Minister sunt vacante.

Secretarul comisiei Claudiu Ţaga a precizat că din documentele puse la dispoziţia comisiei de Ministerul Turismului reiese că instituţia a încheiat, la 16 iunie, un contract de asistenţă juridică cu firma "Boştină şi asociaţii", deoarece nu avea angajat niciun consilier juridic.

"Contractul de asistenţă juridică încheiat cu o societate civilă de avocatură este lovit de nulitate", a răspuns Florescu, care a precizat că profesiile de avocat şi de consilier juridic sunt incompatibile.

Potrivit lui Lucian Florescu, consilierii juridici sunt obligaţi să semneze toate actele cu caracter juridic dintr-o instituţie publică, iar avocaţii nu au capacitatea de a reprezenta aceste instituţii publice.

Florescu a mai spus că, potrivit legii, niciun contract de vânzare-cumpărare, de achiziţii, de muncă nu poate fi semnat, într-o instituţie publică, fără avizul consilierului juridic şi că un angajat care este jurist nu poate face parte din corpul consilierilor juridici.

"Din datele pe care le avem, Ministerul Turismului nu şi-a înregistrat niciun consilier juridic la organizaţia noastră", a arătat Florescu, adăugând că persoanele care nu sunt înregistrate la Colegiul Consilierilor juridici nu au dreptul de a da viză de legalitate.

Preşedintele comisiei, deputatul liberal Ludovic Orban, i-a cerut opinia lui Lucian Florescu legată de posibilitatea ca un contract încheiat de Ministerul Turismului şi semnat de Directorul direcţiei juridice şi de resurse umane din Minister să fie legal, iar Florescu a spus că "acest contract simulează legalitatea".

Lucian Florescu a mai răspuns întrebării adresate de deputatul PSD Cristian Rizea, arătând că ministrul Turimsului, Elena Udrea, nu este înscrisă în Colegiul Consilierilor Juridici.

"Cred că doamna ministru şi casa de avocatură ştiu că nu au capacitatea de exerciţiu cu privire la instituţiile publice", a adăugat Florescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici