Aurescu, către diplomaţi după incidentul de la Paris: E inacceptabil să fie folosiţi astfel de termeni

Ministrul de Externe le-a trasmis ambasadelor, după incidentul de la Paris, că este inacceptabilă folosirea în comunicarea instituţională de termeni care se îndepărtează de regulile bunului simţ,amintind că o prioritate a mandatului său este reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate.

1056 afișări
Imaginea articolului Aurescu, către diplomaţi după incidentul de la Paris: E inacceptabil să fie folosiţi astfel de termeni

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am afirmat încă de la preluarea mandatului de ministru – şi am încercat şi voi încerca să vă insuflu această convingere în continuare - că diplomaţia română este o instituţie fundamentală a statului român, iar Ministerul Afacerilor Externe este structura/instrumentul principal care are datoria să pună în aplicare politica externă a României şi să contribuie în cea mai mare măsură la atingerea obiectivelor de politică externă şi la realizarea intereselor României pe plan internaţional", a comunicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu diplomaţilor români, potrivit unui document intern al Ministerului Afacerilor Externe, transmis către toate misiunile diplomatice şi consulare ale României şi obţinut de MEDIAFAX.

"Interesele României înseamnă, în mod inerent şi intrinsec, interesele românilor, indiferent dacă se află în ţară sau în străinătate. De aceea, una dintre priorităţile mandatului meu este relansarea dialogului şi reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate în ultima perioadă. (...). Atingerea acestor obiective este realizabilă numai prin efortul nostru comun, al tuturor, din Centrală şi de la misiuni", le-a transmis ministrul diplomaţilor.

Bogdan Aurescu precizează că, în contextul incidentului cu invitaţiile de la Paris, prin care un document de uz intern cu adnotări personale ale unui diplomat a ajuns în spaţiul public, măsurile şi acţiunile pe care trebuie să le aibă în vedere MAE sunt "cu atât mai urgente".

"Este inacceptabil ca în comunicarea instituţională, indiferent dacă ea ajunge sau nu în spaţiul public, să fie folosiţi termeni şi exprimări care se îndepărtează de la rigoarea instituţională elementară şi de regulile bunuluisimţ. Dincolo de aceste chestiuni principiale, este vorba despre respect - respectul pentru cetăţean, respectul pentru munca fiecăruia şi pentru funcţia de reprezentare pe care o are, respectul faţă de colegi", se arată în mesajul ministrului.

Bogdan Aurescu le reaminteşte diplomaţilor români că "încrederea se construieşte greu, cu migală şi efort constant, şi se pierde foarte uşor".

"Spunem, pe bună dreptate, de atâtea ori, că fiecare român din străinătate este un ambasador al României; în egală măsură, activitatea şi acţiunile fiecăruia dintre cei care sunt în misiune contribuie atât la construirea relaţiei cu partenerii străini, cât şi cu diaspora. Ca să putem să le cerem altora să urmeze un anumit model, trebuie ca în primul rând noi să oferim exemple – mai ales în ceea ce priveşte respectul, demnitatea şi onoarea", susţine ministrul, subliniind că incidente precum cel de la Paris vor fi tratate "cu toată severitatea".

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a solicitat şefilor de misiune să transmită lunar un raport sintetic care să prezinte principalele activităţi desfăşurate în relaţia cu comunitatea de români din ţara de reşedinţă, principalele probleme ridicate de comunitate, sugestii şi propuneri pentru rezolvarea/îmbunătăţirea relaţiei cu comunitatea din ţările de reşedinţă, precum şi sugestii şi propuneri care pot fi valorificate în general pe relaţia MAE cu diaspora.

Ministrul a solicitat, de asemenea, ca fiecare ambasadă sau oficiu diplomatic din statele cu comunităţi de români semnificative să stabilească o modalitate de lucru continuă şi cu o frecvenţă lunară cu liderii asociaţiilor sau altor forme de organizare a comunităţii româneşti în care vor fi discutate problemele de interes ale diasporei şi activităţile MAE şi ale misiunii desfăşurate în acest sens.

Scandalul invitaţiilor de la Paris a izbucnit după ce scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care a avut loc marţi seara, la Paris, a primit o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea etichetări precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane, invitaţie care a apărut săptămâna trecută în presă.

Cele două persoane implicate în trimiterea documentului de uz intern, directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, şi un diplomat din cadrul Ambasadei, au fost, în primă fază, sancţionate cu avertisment.

Miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus, după finalizarea investigaţiilor Corpului de Control, încheierea misiunii permanente a diplomatului implicat în scandalul invitaţiilor la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat MAE, în cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului.

De altfel, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, a propus, marţi, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, care a fost implicată în scandalul invitaţiilor de la Ambasada de la Paris.

Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că ICR a luat act de concluziile discuţiei pe acest subiect din cadrul Biroului Permanent al Senatului României, de luni, dar şi de propunerile Comisiei de Politică Externă a Senatului, de marţi.

"În urma dialogului purtat cu preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Lilian Zamfiroiu, în conformitate cu articolul 18, alineat (3) din Legea numărul 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, a propus marţi, 10 februarie a.c., declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris a doamnei Yvette Seraphina Ivona Fulicea", se arată într-un răspuns transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, de reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român.

Pe de altă parte, surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că solicitarea a ajuns, miercuri, la Biroul Permanent al Senatului.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, marţi, după audierea secretarului de stat în MAE Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului ICR Paris şi a funcţionarei implicate în scandalul invitaţiilor, precum şi rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

"Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitaţii care vor participa astăzi la întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim", a declarat preşedintele Comisiei, Petru Filip.

El a precizat că, după discuţia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politică externă a hotărât să propună rechemearea de la post a celor două doamne implicate în scandalul invitaţiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, şi a unei funcţionare "implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitaţi".

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut rechemarea de urgenţă de la Paris a persoanei din ICR responsabile de "gafa de proporţii" prin care în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei şefului statului în Franţa erau calificative specifice "perioadei comuniste".

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta acest lucru cu directorul Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu.

"Eu îi voi cere ca, într-o manieră clară şi lipsită de echivoc, să adopte măsurile care se impun în astfel de cazuri, adică rechemarea de urgenţă, la Bucureşti, definitiv, a persoanei responsabile din cadrul ICR", a precizat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici