Aurescu: Kievul, un partener şi un vecin pe care România îl susţine

Fostul agent al României la Haga, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că victoria obţinută la CIJ nu este împotriva Ucrainei, ci este o victorie a dreptului internaţional, iar Kievul rămâne în continuare un partener şi un vecin pe care România îl susţine.

13 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Kievul, un partener şi un vecin pe care România îl susţine

Aurescu: Kievul, un partener şi un vecin pe care România îl susţine (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Aurescu a făcut aceste declaraţii, miercuri seară, cu ocazia celei de a doua lansări a cărţii pe care a scris-o despre procesul împotriva Ucrainei, câştigat de România în urma cu exact un an, la 3 februarie 2009.

Fostul agent al României la Haga a declarat că din mai multe puncte de vedere hotărârea Curţii este una foarte importantă. "Din punct de vedere juridic este o performanţă. În rare cazuri Curtea dă astfel de soluţii atât de tranşante în favoarea uneia dintre părţi", a spus Aurescu.

El a adăugat însă că nu se poate vorbi despre o victorie a României împotriva Ucrainei. "Este o victorie a dreptului internaţional, noi am ştiut de la bun început că avem dreptate şi lucrul acesta a contat foarte multe în pregătirea argumentaţiei noastre, a spus Aurescu.

El a spus că soluţia Curţii Internaţionale de Justiţie este adevărul juridic în acest caz.

"Aşteptăm cu interes să lucrăm împreună cu viitorul preşedinte şi cu viitorul Guvern de la Kiev", a spus Aurescu.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a promis, recent, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale de duminică, va obţine revizuirea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie privind împărţirea zonelor economice în Marea Neagră între Ucraina şi România.

Partea română a replicat, la solicitarea MEDIAFAX, că declaraţia trebuie receptată ţinând cont de contextul politic aflat în derulare la Kiev.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a pronunţat exact în urmă cu un an, în şedinţă publică solemnă, hotărârea sa în procesul privind "Delimitarea Maritimă în Marea Neagră" (România c. Ucraina). Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României - în principal de exploatare a resurselor - pentru o suprafaţă de 9700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă, ceea ce reprezintă 79,3 % din zona de peste 12000 de kilometri pătraţi aflată în dispută cu Ucraina şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente în zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici