Aurescu, la ONU: Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră

Impactul războiului din Ucraina se resimte larg şi profund, iar încălcările dreptului internaţional umanitar şi atacurile asupra infrastructurii civile critice au obligat milioane de ucraineni să se refugieze, a spus ministrul de externe Bogdan Aurescu, la ONU.

645 afișări
Imaginea articolului Aurescu, la ONU: Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră

Sursa foto: Twitter/Bogdan Aurescu

Aurescu a spus că de un an, România, vecin direct al Ucrainei, se află în fruntea eforturilor de ajutorare a Ucrainei şi de contracarare a consecinţelor multiple ale războiului atroce, ilegal şi neprovocat al Federaţiei Ruse, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei, un stat suveran şi independent.

„Impactul acestui război iraţional se resimte larg şi profund. Încălcările dreptului internaţional umanitar şi atacurile asupra infrastructurii civile critice au obligat milioane de ucraineni să se refugieze. Lanţurile de aprovizionare cu cereale şi energie au fost perturbate, ceea ce a condus la creşterea bruscă a preţurilor energiei şi la sporirea ameninţării foametei pe tot globul, şi în special pentru cei mai vulnerabili din Sudul Global. Frica de o catastrofă nucleară planează din nou asupra noastră. Tacticile hibride ne testează sau încearcă să ne intimideze, punând presiune asupra Ucrainei şi vecinilor săi, precum Republica Moldova, asupra altor state din regiunea Mării Negre şi pe întregul continent european, precum şi asupra zonei de securitate euroatlantică în ansamblu”, spune ministrul de Externe din România.

Potrivit acestuia, războiul reprezintă un atac direct asupra integrităţii sistemului internaţional bazat pe norme, asupra securităţii, prosperităţii şi valorilor fundamentale.

„Dar în faţa acestei ameninţări, nimic nu este mai clar: vom rămâne uniţi şi puternici pentru atât timp cât va fi nevoie. Ucraina va câştiga şi Rusia va suporta răspunderea pentru acţiunile sale. Apelul nostru este, de asemenea, clar: Rusia trebuie să respecte normele dreptului internaţional. Trebuie să înceteze în mod necondiţionat folosirea forţei şi să se retragă complet şi imediat de pe teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional. Suntem astăzi (vineri - n.r.) aici, în sala Consiliului de Securitate, garantul păcii şi securităţii internaţionale, pentru a susţine Carta ONU şi dreptul internaţional şi pentru a reafirma că există doar o singură cale de a pune capăt acestei agresiuni”, a mai spus Aurescu.

El a afirmat că din prima zi a acestui război, România a acţionat în deplină solidaritate cu poporul ucrainean, a făcut investiţii considerabile în infrastructura de transport, energetică şi alimentară şi a primit peste 3,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat teritoriul românesc.

„Până în prezent, am facilitat livrarea a peste 13 milioane de tone de cereale ucrainene, contribuind la eforturile globale de asigurare a securităţii alimentare. România speră la un rezultat pozitiv pe termen lung şi la continuarea Acordului privind Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră. România a fost, de asemenea, un susţinător puternic al eforturilor de tragere la răspundere pentru toate crimele grave comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune. Ne-am alăturat nucleului de state care lucrează alături de Ucraina pentru a identifica cel mai potrivit temei juridic pentru înfiinţarea unui Tribunal destinat acestui scop. Războiul în curs din Ucraina are un impact major în regiune. Am întins o mână de ajutor vecinului nostru, Republica Moldova, ţara cea mai afectată de război, cu excepţia Ucrainei însăşi. Şi trebuie să vă aduc în atenţie că suntem preocupaţi profund de ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza această ţară. În această privinţă, este absolut inacceptabil să vedem o retorică ameninţătoare, precum cea inclusă în declaraţia de astăzi a Ministerului de Externe al Rusiei, prin care a anunţat că armata rusă va „răspunde în mod adecvat” unor aşa-zise „provocări” sau „atacuri” împotriva compatrioţilor ruşi şi a personalului şi depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. O astfel de conduită provocatoare, bazată pe nimic, bazată pe acuzaţii nefondate, este complet inacceptabilă”, potrivit ministrului de Externe.

Aurescu a precizat că România va sprijini „pe deplin” suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în graniţele sale recunoscute internaţional.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, la New York, la dezbaterea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (CS ONU), la nivel ministerial, pe tema Ucrainei. Reuniunea a fost organizată de Malta, ţară care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în luna februarie 2023, pentru marcarea unui an de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici