Aurescu, omologului ungar: 15 martie să nu fie prilej de declaraţii ce contravin Constituţiei României

Ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat speranţa, într-o convorbire telefonică cu omologul de la Budapesta, Peter Szijjarto, că celebrarea Zilei Naţionale a Ungariei nu va constitui un prilej pentru declaraţii publice ale demnitarilor ungari care să contravină prevederilor constituţionale din România.

404 afișări
Imaginea articolului Aurescu, omologului ungar: 15 martie să nu fie prilej de declaraţii ce contravin Constituţiei României

Aurescu, omologului ungar: 15 martie să nu fie prilej de declaraţii ce contravin Constituţiei României (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Peter Szijjarto, la iniţiativa oficialului român, pentru a aborda o serie de aspecte de actualitate din relaţiile bilaterale.

În cadrul convorbirii, Bogdan Aurescu a abordat problematica declaraţiilor făcute la Budapesta, în cadrul unui miting de comemorare, la 10 martie, potrivit cărora, printre altele, România a fost calificată drept "Statul Islamic al Uniunii Europene".

"Ministrul român a reiterat poziţia, deja făcută publică, a părţii române în sensul că o astfel de calificare a ţării noastre este inacceptabilă, fiind în afara spiritului european care ar trebui să caracterizeze relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic dintre România şi Ungaria", se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat aşteptarea ca "apropiata celebrare a Zilei Naţionale a Ungariei, la 15 martie, respectiv comemorarea a 25 de ani de la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990 (19-20 martie) să nu constituie un prilej pentru declaraţii publice ale unor demnitari ungari care să contravină parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de bună vecinătate din 1996 sau prevederilor constituţionale în vigoare în România".

Ministrul român a reiterat dorinţa Bucureştiului de a se înregistra progrese în procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare privind problemele minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început încă din iunie 2011, astfel încât acest document să poată fi semnat cât mai curând.

Conform MAE, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a fost de acord că trebuie evitate situaţii care să ducă "la tensionarea atmosferei relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic".

De asemenea, Szijjarto a precizat că a dispus deja măsurile necesare pentru accelerarea reacţiei părţii ungare pe tema finalizării Protocolului Comitetului de specialitate.

Aproximativ 500 de persoane care au participat, marţi, în Piaţa Eroilor din Budapesta, la un miting de comemorare a execuţiei unor martiri secui la 10 martie 1854, au adoptat o petiţie prin care îi cer premierului Victor Ponta să demareze negocieri cu privire la statutul Ţinutului Secuiesc, relatează MTI.

Participanţii la miting au protestat, totodată, faţă de interdicţia impusă primarului din Târgu Mureş de a organiza un eveniment similar în oraşul românesc.

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a declarat la domonstraţie că secuilor din România li s-a interzis dreptul la liberă exprimare.

El a denunţat o încercare din partea autorităţilor române de a distruge moştenirea arhitectonică a secuilor.

Liderul maghiar a declarat că România este Statul Islamic al Uniunii Europene.

"România este Statul Islamic al Uniunii Europene în secolul XXI", a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes.

El a susţinut că autorităţile române "decapitează" săptămânal drepturile la liberă întrunire, de exprimare şi la "identitate naţională" ale maghiarilor din România.

Ministerul de Externe a precizat, miercuri seara, la solicitarea MEDIAFAX, că este "inacceptabilă" afirmaţia lui Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, potrivit căreia România ar fi Statul Islamic al UE, deoarece "decapitează" dreptul la identitate naţională al minorităţii maghiare.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciază că o astfel de afirmaţie este inacceptabilă", se arată în răspunsul instituţiei.

Totodată, MAE a precizat că o asemenea declaraţie "nu corespunde spiritului european".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici