Avocatul Poporului cere informări de la ÎCCJ şi CSM privind alcătuirea completurilor de trei judecători

Avocatul Poporului a transmis două solicitări către ÎCCJ şi CSM pentru ca acestra să transmită informaţii despre reglementările succesive şi modalitatea de alcătuire a completurilor de trei judecători, a celor „specializate”, precum şi a completurilor penale, civile şi de contencios administrativ.

480 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului cere informări de la ÎCCJ şi CSM privind alcătuirea completurilor de trei judecători

Avocatul Poporului a cerut, luni, informări de la ÎCCJ şi CSM pe alcătuirea completurilor de 3

„Avocatul Poporului a înaintat adrese către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită, în esenţă, informaţii cu privire la reglementările succesive şi modalitatea de alcătuire a completurilor de 3 judecători, a celor „specializate”, precum şi a completurilor penale, civile şi de contencios administrativ, de la instanţa supremă şi de la celelalte instanţe. De asemenea, Avocatul Poporului a cerut celor două instituţii şi punctul de vedere referitor la constituţionalitatea reglementărilor în materie (dispoziţiile legale, Regulementul de organizare şi funcţionare administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, înainte şi după intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013, şi altele) din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a CCR”, precizează reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

„Adresele au fost trimise după ce Avocatul Poporului a fost sesizat, printr-o serie de petiţii, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate asupra dispoziţiilor art. 19 alin. (3) şi art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a celorlalte reglementări în materie, precum şi cu examinarea constituţionalităţii modului de constituire a completelor de judecată, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curţii Constituţionale a României”, completează sursa citată.

Solicitarea Avocatului Poporului vine în contextul în care Victor Ciorbea a anunţat, sâmbătă, că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituţionalitatea formării completurilor de 3 judecători şi a solicitat lămuriri de la ÎCCJ şi CSM. Acesta a precizat că în baza răspunsurilor şi analizei va decide dacă e cazul să sesizeze CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici