Baconschi: De când Băsescu e preşedinte, România a foarte activă regional; temele, preluate de UE

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, vineri, că, de la începutul mandatului preşedintelui Băsescu, România a fost foarte activă în formatele pentru regiunea Estului, el adăugând că, deşi iniţial i s-a părut o exagerare, a constatat că temele româneşti legate de acest spaţiu au ajuns pe agenda UE.

20 afișări
Imaginea articolului Baconschi: De când Băsescu e preşedinte, România a foarte activă regional; temele, preluate de UE

Baconschi: De când Băsescu e preşedinte, România a foarte activă regional; temele, preluate de UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sigur, activismul nostru politico-diplomatic spre Est, Parteneriatul Estic, Sinergia Mării Negre, diferitele formate de cooperare în care suntem implicaţi (...) constituie un instrumentar destul de solid în care România a fost foarte activă de la începutul primului mandat al preşedintelui Băsescu", a spus Baconschi.

El a adăugat că a avut iniţial senzaţia că este vorba despre o exagerare.

"La început, mi s-a părut că exagerăm în ţară. Totuşi, o serie de teze româneşti legate de securitatea energetică pe linia Asia Centrală şi regiunea subcaucaziană, chestiunea securităţii la Marea Neagră, Balcanii de Vest - toate aceste spaţii din vecinătatea noastră, spaţii instabile, fragile, cu instituţii slabe - ei bine, tot ce am pus noi pe agenda europeană încet-încet au devenit temă. Acestea sunt nişte confirmări care ne-ar putea ridica moralul", a spus el.

Ministrul a adăugat că Republica Moldova rămâne în vecinătate proiectul prioritar al României ."Cu toată criza şi obligaţia de a reduce dimensiunile unor misiuni diplomatice am reuşit să deschidem recent consulate generale la Cahul şi Bălţi, dar şi un ICR la Chişinău", a amintit el.

Pe de altă parte, referindu-se la zona Balcanilor Occidentali, el a spus că a fost reconfirmat angajamentul pentru un nou val de extindere. "Cred că trebuie să vorbim mai puţin despre oboseala extinderii, cât despre lecţiile învăţate din precedentele exerciţii. Este un traseu dificil. Nu putem să vedem alt viitor, însă, pentru statele rezultate din succesiunea fostei Iugoslavii", a spus el.

Baconschi s-a referit şi la dimensiunea cooperării macro-regionale. "Ne lăudăm cu poziţia noastră geostrategică importantă dar asta nu are nicio semnificaţie dacă nu ne stabilim un plan de acţiune pe termen mediu. Orientarea pe care o susţinem priveşte atragerea tot mai intensă a resurselor Uniunii pentru regiunea noastră", a spus Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici