Baconschi: Nu am auzit de alte state, în afară de Finlanda şi Olanda, cu rezerve privind Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că la New York a redeschis subiectul aderării la Schengen cu majoritatea omologilor europeni, el adăugând că nu a auzit de rezerve exprimate de alte state membre, cu excepţia Olandei şi a Finlandei, pe această temă.

142 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Nu am auzit de alte state, în afară de Finlanda şi Olanda, cu rezerve privind Schengen

Baconschi: Nu am auzit de alte state, în afară de Finlanda şi Olanda, cu rezerve privind Schengen (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul a făcut aceste declaraţii în contextul în care a fost întrebat pe tema speculaţiilor potrivit cărora ar mai fi şi alte state în afară de Olanda şi Finlanda care să se opună aderării României la Schengen.

"Nu am asemenea informaţii. Ce vă pot spune este că printr-un travaliu diplomatic constant am obţinut o flexibilizare din partea Franţei şi a Germaniei. În special după Consiliul European de vară am lucrat pe operaţionalizarea acestui scenariu (n.red. aderarea în trepte). El întruneşte suportul politic al majorităţii statelor membre. Nu am auzit de rezerve exprimate de alte state membre, cu excepţia Olandei şi a Finlandei", a declarat Baconschi.

El a spus că participarea la AG ONU de la New York i-a oferit prilejul de a redeschide acest subiect cu majoritatea omologilor din UE şi că a primit sprijin din partea majorităţii acestora.

"Am avut şi eu aici, la New York, ocazia de a deschide din nou subiectul cu majoritatea omologilor europeni. Am primit sprijinul celor mai mulţi şi dorinţa majorităţii miniştrilor de Externe din UE de a găsi o soluţie şi de a nu bloca consensul la nivelul rezervelor de natură politică internă", a mai spus ministrul.

Ultimele discuţii purtate la Bruxelles înaintea Consiliului JAI de joi au confirmat că Franţa şi Germania vor vota pentru aderarea în trepte a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse europene. Anterior, cotidianul austriac Kurier, citat de agenţia de presă bulgară Focus, susţinea că Franţa şi Germania se opun, la fel ca Olanda, compromisului privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei la Schengen, citând diplomaţi europeni.

Miniştrii de Interne din UE discută, joi, la Bruxelles despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen, fiind aşteptată o decizie de respingere după ce Guvernul olandez a anunţat că îşi va utiliza dreptul de veto în această chestiune

De fapt, Consiliul JAI ia în discuţie, joi, varianta de compromis - aceea a aderării în trepte a României şi Bulgariei la Schengen.

Cel mai probabil, consensul - necesar în acest caz pentru adoptarea unei decizii - nu va fi obţinut. Guvernul olandez a anunţat, la 16 septembrie, că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen. "În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles", a explicat, la acea dată, o purtătoare de cuvânt a Guvernului olandez.

Surse europene au anunţat că şi Finlanda va exprima o opinie negativă. Helsinki nu a anunţat oficial luarea unei decizii în acest sens însă confirmarea viitorului vot negativ a venit de la însuşi ministrul de Externe Teodor Baconschi. "Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (n.red. în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat marţi ministrul Baconschi pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici