Baconschi: Şi diplomaţii români fac note ca cele ale SUA. Stilul e mai sobru, nu produce delicii

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că asemenea diplomaţilor americani, ambasadorii români au reţele de contact şi trimit informări în ţară, stilul fiind mai reţinut şi mai sobru şi neproducând "delicii stilistice".

22 afişări
Imaginea articolului Baconschi: Şi diplomaţii români fac note ca cele ale SUA. Stilul e mai sobru, nu produce delicii

Baconschi: Şi diplomaţii români fac note ca cele ale SUA. Stilul e mai sobru, nu produce delicii (Imagine> Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

El a spus că şi diplomaţii români aflaţi la post au discuţii degenul celor apărute pe surse Wikileaks şi purtate de diplomaţiiamericani.

"Toţi ambasadorii noştri îşi constituiepe durata misiunii o reţea de contacte politice, economice,academice şi se întâlnesc zilnic cu interlocutori din ţararespectivă, trimit telegrame (…) Cred că stilul comunicărilordiplomatice de la noi este un pic mai reţinut, mai sobru, nu pot săspun că am delicii stilistice în momentul în care parcurgsemnalările zilnice sau sintezele", a spus ministrul laemisiunea "După 20de ani".

În ceea ce priveşte securitatea informaţiei la MAE, ministrul aprecizat că acesta este la standarde NATO.

"Avem standarde de securizare a informaţiilorclasificate la nivelul NATO şi până în prezent nu s-au întâmplatscurgeri de informaţii din sistem. (...) Au nivele diferite declasificare. De exemplu în Wikileaks a intrat nivelul de jos,primul nivel de clasificare şi, evident, în funcţie desensibilitatea informaţiilor transmise, cel care produce documentulşi stabileşte şi destinatarii lui, stabileşte şi nivelul desecretizare", a explicat ministrul.

El a mai spus că nu este necesară o înăsprire a sistemului desecurizare a informaţiei la MAE după scurgerea către presă adocumentelor diplomatice americane. "Suntem pe un standardconsacrat în NATO şi avem metode de criptare a transmisiunilor cucoduri aleatorii care se schimbă foarte des (…) Nu putem lua măsuripeste ce avem la ora actuală pentru că avem cel mai bun sistemfuncţional", a spus ministrul.

Întrebat dacă oficialii români sunt neinstruiţi din moment ce nus-au gândit că informaţiile furnizate la ambasadă ar putea apărea,ministrul a spus: "N-am cum să mă pun în pielea fiecărui demnitarromân care a trecut pe la ambasada SUA din Bucureşti. Oamenii augrade de responsabilitate obiectivă şi subiectivă destul dediferite, nivele de educaţie destul de fluctuante. Asta e. Avem oclasă politică pe măsura societăţii noastre. Dacă vrem mai mult,trebuie să selecţionăm altceva (...) Sunt multe lacune încomportamentul internaţional al elitei noastre politice. Cei carevin pe filiera diplomatică si ajung în viata politică sunt şi maiinstruiţi. Cunosc cum trebuie să te porţi, care sunt limitele, cese face şi ce nu se face".

Întrebat cum comentează caracterizarea care i-a fost făcutăîntr-o notă atribuită Wikileaks, ministrul a precizat că a văzutscrisă despre el varianta "util în marile dosare internaţionale",pe care o consideră "corectă, ca şi multe altele din respectivaliteratură".

"Cred că sunt un atlantist convins şi am demonstratacest lucru în perioada în care eram secretar de stat pentruafaceri globale. Aveam în portofoliu şi chestiuni sensibile legatede Asia şi Orientul Mijlociu, dar şi pe cele legate de unitateatransatlantică", a spus Baconschi.

Întrebat dacă este posibil să apară telegrame privind promisiunipe care el le-ar face americanilor, ministrul a spus: "Cred căsunteţi sub influenţa unui caz recent de lobby şi încercaţi săgăsiţi şi alte exemple. Dar nu. Ce se reflectă în Wiki despre MAEîn general nu numai despre mine exprimă starea aceasta permanentăde dialog profesional politico-diplomatic, nimic mai mult".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici