Băsescu a retrimis Parlamentului legile privind TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici

Preşedintele Băsescu a retrimis Parlamentului, marţi, legile care prevăd reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici, menţionând că prima măsură ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare, iar cea de a doua nu este oportună şi nici recomandată.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu a retrimis Parlamentului legile privind TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici

Băsescu a retrimis Parlamentului legile privind TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu a trimis preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, cererea de reexaminare a Legii privind modificarea părţii introductive a alin. (21) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, informează Preşedinţia.

Preşedintele menţionează în cerere că Legea transmisă spre promulgare prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a T.V.A. de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale.

TITLURILE ZILEI

"2. Considerăm că, în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele menţionate în lege ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi, implicit, la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011. 3. Concomitent cu efectele economice negative precizate mai sus, ţinând cont şi de recenta majorare a T.V.A. la 24%, o nouă modificare a valorii T.V.A. va duce la lipsa de predictibilitate fiscală şi legislativă, creşterea costului administrării sistemelor operatorilor economici, ceea ce conduce mai departe, în mod direct, la scăderea încrederii investitorilor şi la scăderea rating-ului de ţară, alături de pierderea credibilităţii în faţa organismelor internaţionale în faţa cărora ne-am asumat angajamente economice", se arată în cerere.

Preşedintele menţionează că nici Guvernul şi nici Ministerul Finanţelor Publice, autorităţile care trebuie să asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice şi menţinerea deficitului bugetar în limitele asumate, nu susţin promulgarea legii.

"Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind modificarea părţii introductive a alin. (21) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în sensul respingerii acestei legi", se arată în finalul cererii.

De asemenea, şeful statului i-a trimis preşedintelui Senatului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

"1. Legea transmisă spre promulgare modifică art. 69 al Codului fiscal în sensul stabilirii plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii la 2.000 lei, faţă de 1.000 de lei cât este în prezent. 2. În contextul economic actual, majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportună şi nici recomandată, ducând la scăderi şi dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare şi generând majorarea deficitului bugetar. 3. Menţionăm că nici Guvernul României şi nici Ministerul Finanţelor Publice, autorităţile care trebuie să asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice şi menţinerea deficitului bugetar în limitele asumate, nu susţin promulgarea legii. 4. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, în sensul respingerii acestei legi", se arată în cerere.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în cursul zilei de marţi, va retrimite Parlamentului legile care prevăd reducerea TVA la 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Băsescu a declarat şi luni seară, la TVR 1, că nu va promulga legile care prevăd reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici, menţionând că nu crede că cele două acte normative au fost votate "din greşeală" de parlamentarii din arcul puterii.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că a discutat cu reprezentanţii FMI despre cele prevăzute în aceste legi. "I-am asigurat că nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce înseamnă că nu voi promulga legile", a spus Băsescu. Preşedintele a adăugat că legile sunt scrise prost.

Surse guvernamentale declaraseră pentru MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by că nu va promulga legile privind TVA redusă la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat recent un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

A doua zi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşeală în favoarea celor două proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici