Băsescu a sesizat Parchetul ÎCCJ în legătură cu sistarea lucrărilor la DN 66A

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, luni, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizarea cu privire la verificarea condiţiilor sistării operaţiunilor de construcţie efectuate pe drumul naţional 66 A Uricani-Câmpul lui Neag-Herculane, informează Preşedinţia.

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu a sesizat Parchetul ÎCCJ în legătură cu sistarea lucrărilor la DN 66A

Băsescu a sesizat Parchetul ÎCCJ în legătură cu sistarea lucrărilor la DN 66A

Preşedintele consideră că "oprirea lucrărilor este de neînţeles şi poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate împiedica şi dezvoltarea zonei", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Administraţia prezidenţială precizează că sistarea lucrărilor s-a produs în condiţiile în care, obiectivul de investiţii, demarat în 1999, a fost cuprins, pentru perioada 2006-2008, în Hotărârea Guvernului nr. 513/2006 şi în Hotărârea Guvernului nr. 1466/2006.

"Preşedintele apreciază că sistarea lucrărilor face imposibilă valorificarea acestei oportunităţi de dezvoltare de către locuitorii Văii Jiului, în ciuda faptului că până în prezent au fost investiţi peste 1.000 miliarde de lei vechi. De asemenea, sistarea lucrărilor la stadiul actual poate prezenta un pericol major de accidente pentru oameni, precum şi pentru animalele din rezervaţia Retezat şi are consecinţe negative asupra mediului", se menţionează în comunicat.

Preşedintele a solicitat Parchetului să stabilească "dacă raţiunea pentru care lucrările respective au fost sistate şi dacă modul de gestionare a acestei operaţiuni, respectiv prevederea sau nu a unor lucrări de conservare, nu intră sub incidenţa legii penale", potrivit comunicatului.

Băsescu a inspectat, vineri, drumul care face legătura între Petroşani şi Băile Herculane, declarând apoi că sistarea lucrărilor la acesta echivalează cu "închiderea definitivă a zonei", ceea ce dovedeşte că Guvernul nu este interesat de nevoile oamenilor. După ce a văzut drumul la faţa locului, Băsescu a declarat că va solicita Parchetului să se deplaseze în zonă pentru a verifica cum "au fost îngropaţi banii publici".

"Peste lucrările astea va trece o iarnă. Măcar lucrările de conservare trebuiau făcute. Mi-e greu să spun cine e vinovat. Dar pot să constat o iresponsabilitate majoră. E o birocraţie care trebuie desfiinţată pur şi simplu. Ceea ce se întâmplă astăzi aici e mostra birocraţiei din România", a spus, vineri, preşedintele.

Duminică, la Alba Iulia, de Ziua Justiţiei, preşedintele Băsescu a anunţat că luni va depune o plângere la Parchet împotriva a ceea ce el a numit "o acţiune abuzivă a birocraţiei", cu referire la sistarea lucrărilor drumului ce face legătura între Câmpu lui Neag şi Băile Herculane.

Comisarii Gărzii de Mediu au dispus, în 7 iunie, sistarea lucrărilor la Drumul Naţional 66A, întrucât constructorul lucra fără avizele şi acordurile de mediu obligatorii, deşi fusese anterior amendat. Construcţia DN 66A a fost contestată în mai multe rânduri de activiştii de mediu, care protestau faţă de "distrugerea" unui ecosistem pe care l-au calificat drept "unic în România".

Drumul ar trebui să lege localităţile Petroşani şi Băile Herculane pe terasamentul unui drum forestier vechi clasificat de Guvernul României la rangul de Drum Naţional. Lucrările la sectorul 1 al acestui drum s-au încheiat în 2002 şi au ajuns până la Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, iar lucrările la sectorul 2 afectează deja Parcul Naţional Retezat, adăugau ecologiştii.

Lucrările la acest tronson au fost începute în anul 1999, când Băsescu era ministru al Transporturilor, iar primele fonduri au fost aprobate chiar de el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici