Băsescu acuză calitatea slabă a funcţionarilor, "absolvenţi de tot soiul de universităţi de prin Caracal", pentru slaba absorbţie a fondurilor europene

Senatorul PMP Traian Băsescu a spus, luni, în plen, că slaba absorbţie a fondurilor europene nu este cauzată de legislaţia existentă, ci slaba pregătire a funcţionarilor care se ocupă de acest domeniu, "absolvenţi de tot soiul de universităţi de prin Caracal, care nu înţeleg proceduri".

1764 afișări
Imaginea articolului Băsescu acuză calitatea slabă a funcţionarilor, "absolvenţi de tot soiul de universităţi de prin Caracal", pentru slaba absorbţie a fondurilor europene

Traian Băsescu acuză calitatea slabă a funcţionarilor, "absolvenţi de tot soiul de universităţi de prin Caracal", pentru slaba absorbţie a fondurilor europene (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

"Noi, ca oameni politici, adesea am fost într-o competiţie din a acuza guverne pentru proasta absorbţiei, indiferent cum s-au numit acestea. Vreau să vă spun o realitate pe care trebuie să o înţelegem: legislaţia cu privire la consumarea, la utilizarea fondurilor europene este modificată aproape de fiecare guvern de câte două ori pe an. Se caută formula miracol, cum să facem să absorbim sume mai mari. Eu vă spun unde este problema. Problema este la calitatea funcţionarilor care lucrează în unităţile de management. Putem să schimbăm zeci de legi. Până când nu vom duce funcţionari competenţi în aceste unităţi nu vom absorbi pe măsura aşteptărilor fondurile europene", a spus Traian Băsescu în plenul Senatului.

Declaraţia lui Traian Băsescu a venit în contextul în care pe ordinea de zi a fost o ordonanţă de urgenţă referitoare la stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile.

"Noi credem că prima problema este în legislaţie. Eu spun în mod categoric – este calitatea slabă a pregătirii funcţionarilor publici, care sunt veşnici în ministere, dar nu le pasă pentru că au paratrăsnetul în ministrul de resort. Cred că foarte curând ar trebui să scoate o lege care să oblige la buna pregătire profesională a acestor bugetari favorizaţi, care nu au adus decât neperformanţă de zece ani încoace. Pe toţi îi găsim absolvenţi de tot soiul de universităţi de prin Caracal, de prin Adâncata... mulţi dintre ei nu vorbesc limba Uniunii Europene, mulţi dintre ei nu înţeleg procedurile, mulţi nu sunt capabili să desluşească un contract de finanţare, dar ei sunt acoperiţi pentru că toată mass-media, toţi oamenii politici aruncă pe oamenii politici. Vă asigur, cheia e calitatea slabă a funcţionarilor din unităţile de management', a mai spus Băsescu.

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a reacţionat.

"Domnule preşedinte Băsescu, sincer eu îmi aduc aminte că dvs aţi pierdut un pariu legat de fonduri europene, făcut cu ceva timp în urmă, când din păcate, de la tribuna prezidenţială clamaţi din păcate un mecanism pe care dvs l-aţi creat în timp. E adevărat ce spuneţi în schimb, vizavi de partea de administraţie, de funcţionari publici. Din păcate pentru noi, ca ţară, la nivel central a scăzut foarte mult calitatea. Şansa noastră a fost într-adevăr că la nivel local a crescut cunoştinţa şi interesul logic pentru ceea ce înseamnă finanţări europene în special şi finanţări publice în mod general", a spus Teodorovici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici