Traian Băsescu: Cei care au dus vocea străzii în PE privind Ordonanţa 13, au greşit. Liiceanu, patetic

Preşedinte PMP, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că cei care au dus "vocea străzii" în dezbaterile de la Bruxelles privind OUG 13, printre care şi Gabriel Liiceanu, au plecat de acolo decredibilizaţi pentru nu au respectat regulile PE, au avut discursuri patetice şi nu au adus argumente legale.

1922 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Cei care au dus vocea străzii în PE privind Ordonanţa 13, au greşit. Liiceanu, patetic

Traian Băsescu: Cei care au dus vocea străzii în PE privind Ordonanţa 13, au greşit. Liiceanu, patetic (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

„Acolo a fost într-un fel vocea străzii, a oamenilor din stradă şi vocea Guvernului prin ministrul Jusiţiei. Mulţi dintre cei care au reprezentat societatea civilă sunt oameni pe care îi simpatizez şi cu care am relaţii bune, au pierdut la Bruxelles (…). În primul rând nu au respectat regulile de funcţionare a Comisiei LIBE din PE. (…) Aţi văzut cu câtă mânie li se smulgeau afişele pe care le-au scos de prin haine, de pe unde le-au avut pitite. Pur şi simplu ostentativ li se smulgeau afişele. Asta a făcut o impresie foarte proastă pentru că acea comisie, ca toate din PE, discută serios”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la B1 TV.

Traian Băsescu a afirmat că discursul susţinut de Gabriel Liiceanu a fost „mai mult decât patetic”.

„Discursul a fost mai mult patetic, dacă mă refer la omul pe care îl respect foarte mult, la domnul Liiceanu. A fost un discurs patetic fără nici un fel de argumentaţie juridică. (…) un cetăţean care vrea să meargă şi să fie crezut de comisie trebuie să aducă argumente legale. (…) În PE se presupune că cei care vin să vorbească despre un subiect atât de important, OUG 13, cunosc legea. (…) Au greşit fundamental că a vrut să facă nişte glume de tip jurnalistul Avram, cu portofelul”, a mai spus liderul PMP.

Cei care au reprezentat societetea civilă în discuţiile din PE privind OUG 13 au fost „demonetizaţi foarte puternic” pentru că nu au făcut referire nici la Constituţia României, nici la decizia CCR, la respectarea drepturilor fundamentale sau la faptul că, în România, câteva zeci de articole din Codul Penal şi Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale ceea ce justifică intervenţia Parlamentului, a Guvernului pe coduri, a susţinut Traian Băsescu.

„Deci, ei au ascuns elemente extrem de importante cu care s-a dus ministrul Justiţiei”, a afirmat acesta. (…)Au plecat de acolo decredibilizaţi pentru că nu au făcut o susţinere profesionistă. (…) Dacă voiau să facă o manifestaţie trebuia să o facă în faţa PE, cu autorizaţie de la autorităţile belgiene, dar în interiorul Parlamentului aşa ceva nu se poate”, a spus liderul PMP.

Fostul şef de stat a afirmat că i-ar fi sfătuit pe cei care au participat la dezbateri să nu meargă „cu pancarte ca în Piaţa Victoriei pentru că acolo nu-i Piaţa Victoriei”.

Responsabili pentru situaţia creată sunt cei care au provocat discuţia, europarlamentarii Monica Macovei şi Marian Jean Marinescu, cei care ar fi trebuit să îi înveţe pe participanţi regulile Comisiei LIBE, a precizat preşedintele PMP.

Băsescu a mai spus că nu este convins că reprezentanţii LIBE vor veni la Bucureşti.

„Am văzut interviul preşedintelui Comisiei LIBE şi (…) tot discursul lui a cam fost pe linia guvernamentală, venim să vedem ce este cu puşcăriile, codurile. Nu prea a fost în spiritul celor care reprezentau societatea civilă”, a mai spus Traian Băsescu.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE a organizat, miercuri, la Bruxelles, o dezbatere privind democraţia şi justiţia din România, în contextul protestelor generate de OUG 13 care aducea modificări Codului Penal şi Codului de procedură penală.

Printre reprezentanţii societăţii civile care au luat cuvântul în dezbaterea din PE s-au numărat filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram (Adevărul) şi Attila Biro (Rise Project).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici