Băsescu: Aducerea lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă/ Dacă a cerut Kovesi bani de la Ghiţă, să răspundă/ Du-te femeie şi spune ce ai de spus. În faţa procurorului şi public. Apără-te

Traian Băsescu a declarat că aducerea în ţară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă, deoarece SRI a fost informat de prezenţa lui Popa în Indonezia de către un serviciu partener, nu de Interpol. Totodată, Băsescu spune că a vorbit cu preşedintele Indoneziei şi a transmis o scrisoare prin Kovesi

12085 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Aducerea lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă/ Dacă a cerut Kovesi bani de la Ghiţă, să răspundă/ Du-te femeie şi spune ce ai de spus. În faţa procurorului şi public. Apără-te

Băsescu: Aducerea lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă. Am discutat cu preşedintele Indoneziei

"Am văzut posturi care arată fotografii de la ambasada Indoneziei cu delegaţia condusă de doamna Kovesi. (...) Problema aducerii în ţară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă pentru că nu a fost semnalată de Interpol, ci de un serviciu partener, care funcţiona şi pe teritoriul Indoneziei. A informat SRI, chiar i-a întrebat dacă România e interesată de aducerea în ţară, SRI a confirmat interesul (...) Am discutat cu preşedintele Indoneziei şi l-am rugat să trateze cu celeritate cazul Popa. Apoi la un summit i-am dat doamnei Kovesi o scrisoare să i-o dea preşedintelui. Scrisoarea a mers sigilată şi nu i-am arătat conţinutul doamnei Kovesi, dar cred că i-am dat delegaţiei o copie ca să ştie ca bază de discuţie", a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Fostul preşedinte spune că a fost informat imediat şi nu înţelege de ce acum sunt acuzaţi cei care l-au adus în ţară pe Nicolae Popa.

"M-au informat imediat ce a avut informaţia (n.r.: SRI). Sigur, atmosfera care s-a creat: hai să îi învinuim pe cei care au îndrăznit să îl aducă pe Popa care a participat la furtul banilora 300.000 de români. În cele două mandate ale mele am considerat că e un afront adus statului, atunci când un om se sustrage punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi în afară de statele unde erau cei protejaţi, în Ungaria, de exemplu, acolo nu puteai să te bagi, dar cei care erau solitari, pe cont propriu, a fost o politică a mea să cer statului să îi aducă, pentru că sunt legi care trebuie puse în aplicare.", a mai spus Băsescu.

Băsescu: Dacă se probează că a cerut Kovesi bani de la Ghiţă, să răspundă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu a ştiut niciodată cu ce a fost adus în ţară Nicolae Popa, iar dacă se probează că Laura Codruţa Kovesi a cerut bani de la Sebastian Ghiţă pentru extrădare, atunci va trebui să răspundă.

"Niciodată nu m-a interesat cu ce vine (n.r.: Popa). Am aflat în dezbaterea publică. Pentru mine era important ca justiţia să se înfăptuiască, în rest erau detalii cu ce vine", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Băsescu afirmă că fostul procuror şef al DNA trebuie să răspundă dacă se demonstrează că a luat bani de la Sebastian Ghiţă.

"Am aflat că ea fost o operaţiune de imagine pentru mine, de la Chiriaci şi Abrahami. Ţineam aşa mult la imaginea mea că am anunţat reduceri de salarii cu câteva luni înainte. Cred că a fost o suprapunere de activităţi, nu vreau să o acopăr (n.r.: pe Kovesi). Dacă se probează că a cerut bani de la Ghiţă, a făcut cea mai mare eroare şi va trebui să răspundă", a mai spus fostul preşedinte.

Acest a mai spus că din 2010 era „mare tandreţe” între Kovesi şi Ghiţă, dacă se duceau de două ori pe săptămână la întâlniri la K2, alături de Florian Coldea şi George Maior.

„Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă să răspundă, că nu era treaba lui Ghiţă să finanţeze aducerea lui Popa din Indonezia. Dacă atâta a dus-o mintea. Cum să te ducă mintea, că daţi-vă seama, Ghiţă în 2011 nu era parlamentar. Deci ar fi apelat la un om de afaceri. Asta trebuie legată cu declaraţia lui Ghiţă că din 2010 se vedea de două ori pe săptămână cu Coldea, Maior în K 2. Deci din 2010 era mare tandreţe. Cea mai mare greşeală pe care o face doamna Kovesi e că nu se duce să vorbească cu procurorul, să îi explice”, a explicat Băsescu.

"Eu am fost informat când a sosit odată cu presa că a sosit noaptea. Am aflat dimineaţă că a sosit în ţară. Comunicatul a fost dat de IGPR sau de MAI. Nu mai ştiu. De poliţie. Si-a asumat aducerea lui în ţară. Au fost două acţiuni suprapuse", a afirmat Băsescu.

Băsescu, despre Kovesi: Trebuie să îşi facă parcursul european, dacă nu sunt dovezi

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Laura Codruţa Kovesi trebuie să îşi facă parcursul european, legat de candidatura pentru postul de procuror european, atâta timp cât procurorii nu o trimit în judecată şi nu au suficiente probe.

"Deocamndată nimic nu e probat. Are prezumţia de nevinovăţie. Dacă autorităţile române nu sunt pregătite să aducă dovezi să o trimită în judecată, ea trebuie să îşi parcurgă parcursul european", a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Laura Codruţa Kovesi este favoită pentru postul de procuror european, fosta şefă a DNA plecând de altfel vineri, de la Parchetul General, direct la Bruxelles.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

"Nu am luat legătura cu nimeni să întreb ce şanse are. Văd că PPE o susţine ceea ce îi creează o bună şansă, dat nu cred că e suficient. Îi va da Comisia LIBE aviz favorabil, cred că va da la toţi trei. Apoi va urma un vot în PE, după mine ar fi bine să dea votul după alegeri, însă va trebui şi o aprobare în Consiliul UE, nu în cel European, acolo unde merg miniştri, probabil în JAI. (...) Cel puţin în Consiliul UE nu văd Guvernul României votând pentru ea, nu văd Polonia şi Ungaria votând pentru doamna Kovesi şi s-ar putea să mai apară şi alte state", a afirmat Băsescu, despre şansele lui Kovesi.

Nu i-aş fi dat al doilea mandat la DNA.L-a câştigat cu un spectacol dizgraţios

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că, dacă era în locul lui Klaus Iohannis, nu i-ar fi dat al doilea mandat la DNA Laurei Codruţa Kovesi şi asta din cauza "spectacolului cătuşelor", un "spectacol dizgraţios", ce avea pregătit lista de clienţi.

"În 2005, în 2006 parcă am numit-o pe doamna Kovesi. După plecarea lui Botoş, următorul procuror general a fost doamna Kovesi. Sigur, lumea uită şi e uşor să vii după 14-15 ani să spui – iată domnule ce a făcut. Am făcut două numiri, dar referindu-mă la dânsă, ştiu că ţinea locul dl Sânpetru atunci şi am cerut să îmi dea CV şi un mic raport de activitate pentru toţi procurorii şefi de structuri teritoriale de la DNA şi DIICOT şi de acolo am ales-o pe câteva criterii. Unul a fost că era foarte tânără şi am spus – merită România un procuror foarte tânăr. Nu avea multe dosare, erau vreo 3-4, rezolvate cu condamnare. Era şi sportivă, un om tare cu voinţă şi corespundea cu ceea ce credeam că era soluţia, să înlocuim oameni mai în vărstă cu unii mai tineri. Se pare cu nu. Şi ei şi lui Coldea le-a lipsit maturitatea. Cred că i-a îmbătat puterea şi e un drog colosal", a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Fostul preşedinte spune că nu i-ar fi dat al doilea mandat la DNA Laurei Codruţa Kovesi., dacă era în locul lui Klaus Iohannis.

"Atunci am înţeles că având atâta putere nu poţi să umileşti oamenii. Spectacolul atunci a început la DNA (n.r.: la finalizzarea mandatului său). Probabil voia să îi ofere lui Iohannis un spectacol gratuit, dar a fost un spectacol pregătit, aveau lista, pe cine are cu dosare. Eu nu i-aş fi dat al doilea mandat. Cert este că şi-a câştigat al doilea mandat cu un spectacol dizgraţios", a mai spus Băsescu.

Băsescu, despre Kovesi: Du-te femeie şi spune ce ai de spus. În faţa procurorului şi public. Apără-te

Fostul preşedinte Traian Băsescu îi reproşează fostului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu merge în faţa procurorilor şi a opiniei publice să se apere şi face o greşeală dând impresia că fuge de justiţie. Totodată, Băsescu spune că Augustin Lazăr ar trebui să o sfătuiască mai bine.

"Dânsa nu trebuie să fie ostilă justiţiei. După mine, a greşit şi mediatic. Trebuie să spună da, <<mă duc să dau explicaţii pe toate capetele de acuzare>>. Al doilea lucru. Are prezumţia de nevinovăţie, de aceea până va fi găsită vinovată de o instanţă de judecată, ar trebui măcar să nu îi împiedicăm acest parcurs, pentru că e o poziţie importantă. Eu aşa aş judeca lucrurile. E adevărat. Sunt unii care spun – ea cui i-a acordat prezumţia de nevinovăţie? Deci ar trebui să nu se prevaleze exact de lucrurile astea şi să pună cu demnitate – da, mă duc în faţa procurorului. Până la urmă e colega dânsei care o anchetează. Cum să nu ai încredere în justiţie", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

"Dânsa trebuie să fie foarte deschisă şi nu să dea impresia că fuge exact de justiţie. Cred că dacă află ce am spus poate reflectează. Du-te femeie şi spune ce ai de spus. Şi în faţa procurorului şi public. Dar apără-te".

Întrebat de situaţia de la Parchetul General, cu cenzurarea comunicatelor de presă ale Secţiei de Investigare a Magistraţilor, de către biroul de presă al instituţiei, Băsescu a afirmat: "E în neregulă dezinformarea. Adică a tăiat numele. Aduceţi-vă aminte cu ce detalii se dădeau – inculpatul X care a făcut un prejudiciu de 300 milioane de euro. Sper să nu meargă până la punctul în care să se decredibilizeze. El, ca procuror mai bătrân şi hârşâit, ar trebui să îi spună – <<du-te la procurorul ăla şi spune-i. Fată dragă, ţie îţi arde sărit în avion şi să fugi la Bruxelles? Du-te cu hârtii la procuror>>, Refuzând procurorul nu faci decât să creezi câmp de dezbatere în continuare", a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu,despre ofiţerii SRI din dosarul Kovesi: Probabil trebuiau să se vadă cu colegii din Indonezia

Traian Băsescu a declarat, despre cei doi ofiţeri SRI din dosarul Laurei Codruţa Kovesi, că este foarte probabil să fi fost în Indonezia ca să se vadă cu colegii care le-au semnalat prezenţa lui Nicolae Popa acolo şi să ia informaţii pe care nu le putea obţine telefonic.

Întrebat, duminică la România TV, dacă crede că Luara Codruţa Kovesi va face merge la închisoare, Traian Băsescu a răspuns: „Încă sper să nu fie vinovată”.

Fostul preşedinte a oferit explicaţii şi despre prezenţa celor doi ofiţeri SRI, menţionaţi în dosarul Laurei Codruţa Kovesi, care au făcut parte din delegaţia care l-a adus pe Nicolae Popa în ţară, din Indonezia.

„Am văzut o televiziune care se întreba de ce erau ofiţeri SRI la ambasada Indoneziei. Pentru că foarte probabil ei trebuiau să se întâlnească cu colegii lor din Indonezia care le-au semnalat prezenta în Jakarta a domnului Nicolae Popa. Şi mai mult decât atât probabil că să ia informaţii care nu puteau fi transmise telefonic”, a explicat Băsescu.

În dosarul de la Secţia de anchetare a magistraţilor, fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, iar infracţiunile cercetate sunt luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului Secţiei speciale, doi ofiţeri ai SRI, „numiţii D.M şi I.A.”, făceau parte din delegaţia care s-a deplasat în Indonezia pentru aducerea în România a lui Nicolae Popa.

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a afirmat că Marian Dumitrescu este unul dintre ofiţerii Serviciu care ar fi participat la extrădarea lui Nicolae Popa şi se află pe lista de 65 de persoane pe care Dragomir a înaintat-o Comisiei SRI pentru a fi audiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici