Băsescu: Am luat în piept lovitura UDMR privind reorganizarea. Am vara la dispoziţie pentru soluţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10TV, că a "luat în piept lovitura" deciziei UDMR privind reorganizarea, menţionând că poziţia Uniunii nu a fost corectă şi că are, ca şef de stat, toată vara la dispoziţie să găsească o soluţie.

553 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am luat în piept lovitura UDMR privind reorganizarea. Am vara la dispoziţie pentru soluţie

Băsescu:Am luat în piept lovitura UDMR privind reorganizarea. Am vara la dispoziţie pentru soluţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Vreau să spun în modul cel mai sincer un lucru pe care nu l-am spus. Iar se va umfla lumea că preşedintele nu are dreptul să spună ce gândeşte, el trebuie doar să mintă, după unii. Deci nu consider că e corect ca un partener care reprezintă o minoritate să blocheze evoluţia pozitivă a majorităţii din interese etnice. E doar o chestiune de morală politică, pentru că până la urmă şi minoritatea maghiară e tot parte a acestei ţări şi dacă politicienii au nişte interese să menţină Consilii judeţene, funcţii locale, clientela politică, ei trebuie să vadă până unde împing acest partizanat etnic, pentru că atunci când afectează interesele majorităţii, el poate să devină toxic", a declarat Traian Băsescu.

El a apreciat că poziţia UDMR legată de reorganizare nu a fost corectă.

"Este o chestie de moralitate politică, pentru că şi minoritatea maghiară este o parte a acestei ţări", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat că încă mai speră în identificarea unei soluţii rezonabile "cu cetăţenii români de etnie maghiară reprezentaţi de UDMR".

"Ei sunt în primul rând cetăţeni români. Şantajul că vom crea instabilitate politică şi implicit aruncarea României în aer dacă faceţi o reorganizare administrativă care să-i ajute pe români poate avea limite. În mod categoric, limita se numeşte afectarea intereselor majorităţii. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR în piept, dar am timp să reflectez toată vara care e soluţia, pentru că nu e corect ca de la interesele unei minorităţi şi sub şantajul creării instabilităţii politice să sufere majoritatea", a mai spus şeful statului.

El a mai spus că unii lideri PDL nu au susţinut reorganizarea "tot din motive politice".

"Cu PDL mă înţelegeam până la urmă, îmi mai făceau un hatâr", a mai spus preşedintele.

UDMR a respins, luni, în şedinţa coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici