Băsescu: Am susţinut ca moldovenilor să li se permită libera circulaţie în UE în actualul mandat PE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Summit-ul de la Vilnius, că a susţinut la reuniune că până la finalul actualului mandat al PE trebuie să fie modificat Regulamentul 581 care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene.

202 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am susţinut ca moldovenilor să li se permită libera circulaţie în UE în actualul mandat PE

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"În ceea ce ne priveşte, atât în intervenţia de aseară, cât şi în intervenţia de astăzi, susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adică până se termină mandatul actualului parlament, Parlament European, trebuie modificat Regulamentul 581, care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene. De asemenea, am solicitat ca semnarea celor două acorduri parafate astăzi să se facă înainte de terminarea mandatului actualei Comisii şi actualului Parlament European, în aşa fel încât până la alegerile din Republica Moldova să fie deja state care să treacă la procesul de ratificare a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb. Acesta este un obiectiv extrem de dificil, semnarea până la terminarea mandatului actualului Parlament, pentru că acordul trebuie tradus în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Şi dacă nu mă înşel, cu limba croată 24 de limbi oficiale. Dar eu cred că este un efort pe care Bruxellesul ar trebui să îl facă", a spus preşedintele.

El a mai afirmat că Moldova, din punct de vedere cultural, nu se poate îndrepta spre Uniunea euroasiatică.

"Nu este posibil ca vorbitori de limbă latină să opteze pentru Uniunea eurasiatică, vreau să cred că dincolo de partide, populaţia va opta în cea mai mare parte, petnru soluţia europeană. Moldova nu a fost niciodată parte a altui spaţiu decât cel european, indiferent de forma de stat", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a existat în cele două zile de discuţii din cadrul Summit-ului, niciun fel de obiecţie privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici