Băsescu ar fi prelungit starea de urgenţă: Noi ne-am relaxat înainte să punem sub control pandemia şi rezultatele le vedeţi

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că dacă starea de urgenţă ar fi fost menţinută până la jumătatea lunii iunie s-ar fi pus sub control epidemia de Covid-19 şi nu ar fi fost situaţia de acum.

517 afișări
Imaginea articolului Băsescu ar fi prelungit starea de urgenţă: Noi ne-am relaxat înainte să punem sub control pandemia şi rezultatele le vedeţi

Băsescu ar fi prelungit starea de urgenţă: Noi ne-am relaxat înainte să punem sub control pandemia şi rezultatele le vedeţi

„N-aş fi ridicat-o mai devreme de 15 iunie, adică o data la care aş fi putut estima că autorităţile sanitare au pus sub control evoluţia pandemiei. 

Noi ne-am relaxat înainte să punem sub control pandemia şi rezultatele le vedeţi”, a declarat Traian Băsescu, pentru Mediafax.

El spune că un alt element greşit care a dus la multiplicarea cazurilor a fost cel legat de modul cum a fost tratată problema carantinei şi izolării.

„Avem Regulamentul Sanitar Internaţional, pe care şi România este obligată să îi respecte, pentru că l-a semnat în 2005. A fost ratificat în Adunarea Generală de ONU în 2007. Este un tratat interguvernamental în care, printre altele, dincolo de faptul ca se defineşte ce este carantina, ce este izolarea, spune foarte clar, aceste măsuri vor fi aplicate fără afectarea drepturilor fundamentale”, a afirmat europarlamentarul PPE (PMP) Traian Băsescu.

Fostul preşedintine consideră că este foarte greu să se revină acum la starea de urgenţă.

„Este foarte greu acum s-o mai faci. Populaţia a primit un tratament extrem de dur în timpul stării de urgenţă. Adică, dacă vă uitaţi în regulamentul sanitar international şi în decizia 1082 a Parlamentului şi a Consiliului UE, care preia regulamentul şi-l dezvoltă pentru UE. 

Sunt două comandamente în timpul unei pandemii. Unu, respectarea drepturilor fundamentale. Deci, atunci când impui carantina sau izolarea trebuie să ai în vedere şi drepturile fundamentale.

Doi, al doilea comandament este comunicarea, în aşa fel încât sa-ţi faci din populaţie un partener. În mod categoric, atâta timpo cât l-ai luat pe om, l-ai băgat în carantină şi îi spui ,,tu stai 14 zile aici,, fără să îi facă analizele la intrarea în carantină este un abuz”, a susţinut Băsescu.

Europarlamentarul crede că în prezent „suntem propriul nostru protector din punct de vedere al sănătăţii”.

„Nu poţi să-i întorci înapoi în starea de urgenţă, pentru că au fost trataţi exact ca nişte infractori, luaţi şi băgaţi 14 zile, şi nu-I faci tu analize în 14 zile. Pur şi simplu au fost ţinuţi într-o detenţie 14 zile. Deci, nu mai pot reveni la un parteneriat cu populaţia şi atunci soluţia este să-l încerce totuşi”, a adăugat Traian Băsescu. 

Joi, 23 iulie, în România s-au înregistrat 1.112 cazuri noi de Covid-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici