Băsescu atrage atenţia la Congresul PPE asupra situaţiei romilor din UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Congresul PPE, că resursele europene disponibile pentru incluziunea socială a romilor ar trebuie folosite în locurile unde aceştia se află şi să se renunţe la împărţirea în ţări de origine sau de destinaţie.

289 afișări
Imaginea articolului Băsescu atrage atenţia la Congresul PPE asupra situaţiei romilor din UE

Băsescu atrage atenţia la Congresul PPE asupra situaţiei romilor din UE (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

"Pentru abordarea cu responsabilitate a acestei problematici, apreciem că este necesară continuarea dialogului egal între statele membre, în format bilateral şi comunitar, pentru constituirea unui angajament colectiv, fără responsabilizarea exclusivă a unei anumite categorii de state membre, de origine sau de destinaţie", a afirmat Băsescu.

El a menţionat că înainte de atragerea de imigranţi din exteriorul UE, decidenţii politici ar trebui să vizeze integrarea socială a acestei minorităţi, indiferent de locul în care romii aleg să se stabilească.

"Înainte de a ne gândi cum putem să înmulţim populaţia europeană, cred că ar fi mai judicios să folosim resursele europene disponibile pentru realizarea integrării economico-sociale a acestei minorităţi, indiferent de locul în care membrii acesteia aleg să se stabilească, astfel încât energiile acestei părţi importante din cetăţenii europeni să fie canalizate în sensul creşterii bunăstării tuturor. Cu toţii suntem conştienţi, cred, de importanţa acestei comunităţi etnice din moment ce, cu cei 10-12 milioane de membri ai săi, populaţia romă reprezintă cea mai mare minoritate în ansamblul spaţiului european. Pentru noi, mai multă Europă înseamnă un spaţiu de existenţă fără discriminări de orice natură", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a amintit că România a promovat elaborarea unui cadru comun european pentru romi, însă trebuie şi voinţă politică pentru obţinerea de rezultate în acest sens.

"România a fost activă în elaborarea Cadrului comun european pentru strategiile naţionale de incluziune a romilor. Adoptarea acestuia în 2011 dovedeşte că interesul asupra problemei depăşeşte graniţele naţionale. Este momentul să demonstrăm că există şi voinţa politică pentru a obţine rezultate tangibile. Considerăm, pe de altă parte, că multe din problemele romilor necesită soluţii locale, angajamentul activ al politicienilor locali şi al comunităţilor rome implicate în aceste probleme", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici