Băsescu: Cele cinci competenţe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona

Politica vamală, stabilirea regulilor de concurenţă necesare funcţionării pieţei interne, politica monetară în zona euro, conservarea resurselor biologice marine şi politica comercială comună sunt cele competenţe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

10 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cele cinci competenţe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona

Băsescu a enumerat cele cinci competenţe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona

El a făcut o declaraţie de presă vineri seara, la întoarcerea de la Summit-ul informal al Consiliului European, care s-a desfăşurat la Lisabona şi la care şefii de stat şi de guvern participanţi au ajuns la un acord privind noul tratat al UE.

Băsescu a enumerat cele cinci competenţe exclusive al Uniunii Europene stabilite la Lisabona. Pe lângă acestea, şeful statului a enumerat şi competenţele partajate, în cazul cărora responsabilitatea aparţine în egală măsură statelor membre şi UE: apărare, energie, justiţie şi agricultură.

Băsescu a precizat că la Summi s-au stabilit şi domenii în care statele membre UE au competenţe şi responsabilităţi exclusive în faţa Uniunii, aceste sectoare fiind cultura şi educaţia.

Potrivit şefului statului, la Lisabona s-a stabilit că UE trebuie să renunţe la poziţia actuală de actor politic care doar reacţionează la procesul globalizării.

"UE trebuie să se implice în modelarea globalizării", a spus Băsescu. Potrivit acestuia, la Lisabona s-a hotărât că UE trebuie să propună partenerilor ei reguli care să îi pună pe picior de egalitate cu ea şi, de asemenea, să ceară mai multă transparenţă acestora.

"UE nu poate fi, în numele cetăţenilor ei, un partener naiv al partenerilor ei emergenţi", a spus Băsescu, precizând că UE trebuie să ceară partenerilor ei standarde egale.

Şeful statului a mai menţionat că s-a discutat la Lisabona posibilitatea ca din martie 2008 să se introducă o nouă libertate în cadrul UE, cea de-a cincea, pe lângă cea de circulaţie a bunurilor, a capitalului, a serviciilor şi a forţei de muncă, şi anume, libertatea circulaţiei ideilor, adică a inovaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici