Băsescu cere prudenţă şi înţelepciune din partea liderilor din regiunea Mării Negre

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Baku, după întrevederea cu omologul său azer, Ilham Aliyev, că este momentul prudenţei şi al acţiunii înţelepte din partea liderilor ţărilor din regiunea Mării Negre, pentru asigurarea securităţii în această zonă.

13 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere prudenţă şi înţelepciune din partea liderilor din regiunea Mării Negre

Băsescu cere prudenţă şi înţelepciune din partea liderilor din regiunea Mării Negre (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a afirmat că nu este momentul pentru a se căuta responsabilităţi pentru conflictul din Georgia, ci este "momentul prudenţei şi al acţiunii înţelepte".

Băsescu a spus că responsabilitatea pentru securitatea regiunii Mării Negre aparţine tuturor liderilor ţărilor din zonă, indiferent dacă este vorba despre ţări mici sau mari, mai mult sau mai puţin influente.

Preşedintele român a mai declarat că evenimentele din Georgia trebuie să ia sfârşit cât mai rapid, prin revenirea armatelor Federaţiei Ruse şi Georgiei pe poziţiile anterioare izbucnirii conflictului şi cu respectarea integrală a acordului de încetare a focului.

Atât Traian Băsescu, cât şi Ilham Aliyev au exprimat puncte de vedere comune în ceea ce priveşte necesitatea respectării suvernităţii şi integrităţii teritoriale în încercarea de soluţionare a conflictelor îngheţate existente în regiune.

Traian Băsescu a arătat că România este împotriva oricărei abordări care generează drepturi colective pentru minorităţi, iar în baza acestor drepturi să fie afectate integritatea şi suveranitatea unui stat.

În ceea ce priveşte regiunea Nagorno Karabakh, preşedintele român a spus că soluţia corectă este respectarea integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului şi realizarea controlului întregului teritoriu de către autorităţile de la Baku.

Băsescu a mai precizat că, în urma analizei comune cu omologul său azer, s-a ajuns la concluzia că, deşi conflictul din Georgia a ridicat semne de întrebare asupra capacităţii regiunii de a furniza alternative în transportul energetic, proiectele energetice au toate condiţiile să fie continuate. El a mai spus că România va intensifica efoturile pentru continuarea proiectelor de transport al energiei, cum este Nabucco.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan a declarat că evenimentele din Georgia ridică problema diversifării surselor de energie şi a asigurării securităţii transportului energetic.

Aliyev a mai afirmat că poziţia de principiu a României în privinţa modalităţii de soluţionare a conflictelor îngheţate este extrem de apreciată în Azerbaidjan.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Traian Băsescu a plecat spre Tbilisi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici