Băsescu: Criza actuală a arătat că atunci când o ţară este răcită toate celelalte tuşesc

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că actuala criză a arătat faptul că, "atunci când o ţară este răcită, toate celelalte tuşesc", el susţinând că, în acest moment, se plăteşte, din punct de vedere economic, preţul unei insuficiente integrări a unor politici fiscale din trecut.

318 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Criza actuală a arătat că atunci când o ţară este răcită toate celelalte tuşesc

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Lumea trece prin schimbări majore. Astăzi suntem mai legaţi unii de alţii decât eram ieri. Ceea ce s-a văzut în criza actuală este că, atunci când o ţară este răcită, toate celelalte tuşesc. Plătim azi din punct de vedere economic preţul unei insuficiente integrări a unor politici eseţialmente fiscale din trecut", a precizat Băsescu, în deschiderea Conferinţei Bologna.

Şeful statului a menţionat că pactul fiscal recent încheiat între 25 de state membre ale Uniunii Europene este o parte a soluţiei mai generale care, pe scurt, înseamnă mai multă integrare şi mai multă convergenţă.

Băsescu a precizat, în contextul în care a vorbit despre integrare şi convergenţă, că procesul Bologna a fost un deschizător de drumuri în felul său.

"Din 1999 el (procesul Bologna - n.r.) a dus - nu fără eforturi - la mai multă coerenţă, la mai multă convergenţă. Numai dacă reuşim să ducem mai departe această convergenţă, fiecare cu elementul său de specificitate, vom câştiga pariul cu viitorul", a precizat şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, soluţia, din punct de vedere al României, este continuarea şi întărirea acestui proces cu adăugarea, an de an, a unor elemente care să asigure competitivitatea socială şi economică pe termen lung a statului român.

"De succesul fiecăruia dintre noi şi al nostru împreună depinde viitorul ţărilor noastre", a mai spus Băsescu.

Miniştrii învăţământului superior din 47 de ţări europene participă la Conferinţa Bologna care are loc, joi şi vineri, la Bucureşti, în cadrul căreia va fi adoptată Strategia de mobilitate ce prevede că, până în 2020, 20% din absolvenţii din Europa îşi vor petrece o parte a studiilor în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici