Băsescu: Curtea Constituţională rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un joc politic

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, în privinţa CC, că instituţia va rămâne "puternică şi de neatins atâta vreme cât nu face niciun fel de joc politic", exprimându-şi convingerea că nu va face nici în continuare acest lucru, indiferent de partidele care au propus judecătorii CC.

854 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Curtea Constituţională rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un joc politic

Băsescu: Curtea Constituţională rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un joc politic (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Băsescu a fost întrebat cum vede faptul că din partea Curţii Constituţionale ar fi fost transmisă o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care ar fi acuzate presiuni asupra judecătorilor constituţionali, solicitând sprijinul acestui for.

"Dincolo de sprijinul de la Comisia de la Veneţia pe care l-au solicitat sau nu, eu nu am văzut o astfel de adresă, o astfel de scrisoare, dincolo de poziţia doamnei vicepreşedinte al Comisiei Europene, dincolo de orice alte declaraţii politice, Curtea Constituţională a României rămâne puternică şi de neatins, atâta timp cât nu face niciun fel de joc politic. Şi eu cred că nu face, asta este convingerea mea, indiferent ce partide i-au propus pe judecători. Mai ales, în chestiuni fundamentale, pot fi erori, pe care Curtea le-a şi recunoscut, uneori le-a corectat prin decizii care au urmat. Nimeni nu-i perfect şi la volumul de lucru uriaş pe care îl are Curtea Constituţională sunt posibile uneori şi erori, dar nu cred că putem spune că avem o Curte Constituţională care decide funcţie de deciziile de la partide", a declarat Băsescu.

El a opinat totodată că, în ciuda presiunii pe care ar fi făcut-o public USL, premierul Victor Ponta sau preşedintele interimar Crin Antonescu, judecătorii Curţii au respins solicitările acestora.

"Cu toată presiunea pe care a făcut-o USL public, preşedintele interimar Antonescu, premierul, decizia 3 a Curţii aţi văzut cum execută practic fiecare element de contestaţie. (...) Nu a fost admisă niciuna dintre contestaţiile pe care le-a făcut preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, deci cred că avem probe că aici influenţele sunt foarte mici. Sper să rămână aşa", a mai afirmat preşedintele suspendat, referindu-se la contestaţiile depuse de USL privind validarea referendumului din 29 iulie.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici