Băsescu: Dacă m-au păcălit cinci ani, acum merg la referendum

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că nu ar fi dorit ca propunerea sa privind referendumul să primeacă vot negativ în Parlament şi că partidele au acceptat, în 2005, să discute revizuirea Constituţiei, dar nu au făcut-o, iar dacă a fost "păcălit" cinci ani acum se face referendum.

38 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă m-au păcălit cinci ani, acum merg la referendum

Băsescu: Dacă m-au păcălit cinci ani, acum merg la referendum (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Politicul nu poate rămâne în afara procesului de reformare a statului. Parlamentul unicameral este unul din lucrurile pe care nu am reuşit să le fac în primul mandat. Unul din obiective a fost reforma clasei politice. Am reuşit introducerea votului uninominal, aşa cum e el, dar nu rezolvă de tot problema", a declarat, duminică, la Satu Mare, şeful statului.

El spus că odată cu începerea reformei statului nu poate fi lăsat "pe dinafară" Parlamentul.

"Cele două Camere au aceleaşi atribuţii, propun desfiinţarea unei Camere. O a doua întrebare la referendum se referă la reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. Personal, sunt adeptul a 220 de parlamentari, un parlamentar la 100.000 de locuitori, dar sunt unele inconveniente. Sunt oraşe care au 80.000, 60.000, 250.000 de locuitori şi atunci trebuie lăsat pe seama partidelor să stabilească o formulă de reprezentare", a precizat Băsescu.

Şeful statului a reiterat ideea că rezultatul referendumului este obligatoriu, chiar dacă unora "le este frică".

"Mie nu-mi este frică, pentru că ştiu că nu o să mai candidez niciodată la Parlament", a afirmat şeful statului, precizând că a făcut o glumă şi că este adesea "taxat" pentru glumele sale, de care uneori îi pare rău.

Băsescu a precizat că nu şi-a dorit să se ajungă în situaţia în care să primească vot negativ pentru referendum în Parlament.

"Nu aş fi vrut să se ajungă aici, ca propunerea mea să primească vot negativ în Parlament. În 2005, am invitat reprezentanţii partidelor pentru a discuta despre revizuirea Constituţiei, au spus «Da», dar nu au pus în funcţiune comisiile de specialitate. Dacă m-au păcălit cinci ani, acum merg la referendum", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici