Băsescu: Defrişarea atribuţiilor preşedintelui, înţelegere murdară care se reflectă în Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu susţine că în spatele "defrişării" atribuţiilor preşedintelui la revizuirea Constituţiei pare a se ascunde o înţelegere murdară, pe formula "Dacă toată puterea este la prim-ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte, domnule Crin Antonescu".

699 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Defrişarea atribuţiilor preşedintelui, înţelegere murdară care se reflectă în Constituţie

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Se defrişează atât de tare atribuţiunile preşedintelui încât cred că undeva pe dedesubt este o înţelegere din asta murdară, care se reflectă în Constituţie. «Omule, rămâi candidatul nostru şi te facem preşedinte, dar chiar te alegem degeaba. Dacă toată puterea este la primul-ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte, domnule CCrin Antonescu", a spus Băsescu, la B1TV.

El a spus că observă la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui.

"Deci acesta mi se pare a fi, pentru că observ şi eu, ca un politician experimentat, la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui. Nu poţi să faci un preşedinte ales, să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete şi ceva să mai propună. Dar Parlamentul i le poate da înapoi, când unui preşedinte slab îi spune «Dacă vrei să îţi treacă, domnul preşedinte, mi-l trimiţi pe X»", a spus Băsescu.

Legat de modul în care se desfăşoară lucrurile în Comisia pentru revizuirea Constituţiei, Băsescu a spus: "E amatorism acolo".

"În primul rând, nu au plecat anunţând obiectivele revizuirii Constituţiei, poate le ţin secrete. Ei au acum o abordare ca şi cum ar face o nouă republică, intră în toate articolele, intră cu trăsnăi şi ce mi se pare odios în ce se întâmplă, dincolo de faptul  că îmi repugnă uşurinţa cu care treci peste un referendum fără explicaţii, mă uit la funcţia de preşedinte. Repet, eu nu mai candidez şi noua constituţie nu mi se aplică, eu îmi termin mandatul pe actuala Constituţie", a mai spus preşedintele.

Potrivit acestuia, USL nu se va rupe.

"USL nu se va rupe, dar cred că una din condiţiile ca domnul Antonescu să fie susţinut de USL la Preşedinţie este să nu aibă atribuţiuni, să fie transferate la Parlament şi la Guvern. Şi atunci poate să fie preşedinte. (...) În stadiul actual este o nevoie acută de echilibru de putere între Parlament, Guvern şi Preşedinte. Deci cred că e o mare greşeală reducerea atribuţiunilor preşedintelui, mai ales că discutăm de un preşedinte ales", a spus şeful statului.

Băsescu: De ce să fie o vară fierbinte? Se poate discuta civilizat cu Ponta şi Antonescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că anunţul său privind declanşarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de aleşi nu trebuie să ducă la o vară politică fierbinte, adăugând că se poate discuta civilizat pe această temă cu liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

"De ce să fie o vară fierbinte? (...) Eu cred că putem discuta civilizat", a spus Băsescu, la B1 TV, adăugând că reacţiile liderilor USL la anunţul său privind convocarea referendumului "nu au relevanţă".

Preşedintele a adăugat că el crede că se poate discuta civilizat cu aceştia, inclusiv cu Crin Antonescu.

"Aici discutăm despre un punct de vedere total diferit de cel al Parlamentului şi eu nu am un acord de coabitare cu Parlamentul. Am un acord cu Guvernul pentru că suntem două segmente ale Executivului. Şi vă asigur că dacă respecta referendumul, nu aveam nicio problemă nici cu Parlamentul, stăteam o vară la Neptun. Dar datorită referendumului, nu o să pot face cum îmi place mie, să ies aşa. cu o şalupioară pe mare, să mă tot duc...", a spus preşedintele.

El a spus că ar fi fost bine să aibă o credibilitate în rândul electoratului în jur de 35% pentru ca şansele referendumului pe care ar putea să îl convoace să fie mai bune.

"Ar fi fost mult mai bine primită soluţia, mai credibilă. Va trebui să încerc să îi conving pe români că se poate, că voinţa lor poate fi respectată", a afirmat el.

Preşedintele a mai spus că oamenii au început să înţeleagă că măsurile de austeritate din 2010 au fost necesare şi că nu are probleme să iasă la cumpărături în magazine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici