Băsescu, despre cazul Caracal: Preşedintele a avut o atitudine laşă. Eu aş fi acţionat

Traian Băsescu a declarat, duminică, despre cazul Caracal, că preşedintele Klaus Iohannis a avut o atitudine laşă şi că acesta ar fi trebuit să ia atitudine, să colaboreze cu instituţiile statului pentru a acţiona unitar. El a adăugat că dacă mai era la conducerea ţării ar fi acţionat.

11360 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre cazul Caracal: Preşedintele a avut o atitudine laşă. Eu aş fi acţionat

Băsescu, despre cazul Caracal: Preşedintele a avut o atitudine laşă. Eu aş fi acţionat

„Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi buna funcţionare a autorităţilor publice.(...) Nu aş fi dat ocazia să îmi cer scuze. Aş fi acţionat. Nu avea treabă ministrul Justiţiei. Aici trebuia cineva să îşi asume controlul acestei operaţiuni. Problemă este la nivel naţional, nu doar locală. În momentul de faţă orice român ştie această dramă. Preşedintele României reprezintă statul român. Nicio instituţie nu refuză colaborarea cu preşedintele. Trebuiau strânşi şi făcuţi să acţioneze unitar. Până acum câteva zile până când a venit echipă de la Bucureşti, acolo a fost vraişte în modul de desfăşurare a anchetei. Atitudine lasă. Nu vreau să spun că e vorba de o complicitate, nu aş vrea să întru în speculaţia că i-ar fi dat timp nemernicului asta. E vorba de laşitate”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

El a adăugat că lucrurile nu ar trebui acoperite cu scuze.

„În mod categoric scuze acestor oameni trebuiesc cerute. Eu cred că într-o ţara unde dispar 400 de copii pe an, deci cam 4000 sunt anunţaţi că au dispărut şi se recuperează 3600, deci 400 de copii nu sunt recuoerati în fiecare an. Lucrurile nu trebuie acoperite cu o scuză”, a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte a susţinut că problema este că DIICOT şi SRI nu se mai preocupă de clanurile locale.

„Ceva este în neregulă. Acel ceva este că, în ultima perioadă eu cu toată grijă încerc să explic o depreciere a autorităţii statului. Vă dau un exemplu cu DIICOT. Până în 2014 nu era săptămâna să nu îi vezi călăre pe grupările de tip mafiot din judeţe, că era clanul Sportivilor, că era... existenţa clanurileor a fost ţinută la un nivel foarte jos şi ştiu şi de ce, a existat o hotărâre CSAT în care am dat sarcină structurilor de informaţii să ţină sub control activitatea clanurilor mafiote. Acest lucru a făcut că DIICOT să aibă mereu informaţii şi a permis acţiuni repetate care a ţinut sub control activitatea clanurilor. După ce a fost desfiinţată DGPI de la ministerul de Interne, de guvernul Cioloş, SRI prin decizii CCR nu mai poate, cred că şi exagerează că nu le-a interzis CCR să culeagă informaţii, dar am impresia că s-au retras din culegerea de informaţii legate de clanurile din teritoriu. Lipsă acestotr instituţii a făcut să reinfloreasca clanurile”, a adăugat Băsescu.

Băsescu, mesaj în lacrimi pentru familia Luizei: Împăcaţi-vă cu ideea şi rugaţi-vă să îi fie bine ”acolo sus”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a izbucnit în plâns, duminică, în timp ce i-a transmis familiei Luizei să se împace cu ideea şi să se roage ca acesteia să îi fie bine „acolo sus”.

„Vreau să vă spun că sunt atată de fete. Înţeleg atât de bine drama acestor familii încât.... (....) Eu vă spun un lucru cu toată sinceritatea, împăcaţi-vă cu realitatea, împăcaţi-vă cu realitatea şi rugaţi-vă să îi fie bine acolo sus”, le-a spus Băsescu membrilor familiei Luizei, la România TV.

El a adăugat că angajaţii MAI dau dovadă de „nesimţire şi pasivitate”.

„Din păcate, la nivelul MAI s-a aşternut aşa un nivel de pasivitate cu scuzele de rigoare dar spun nesimţire la foarte mulţi dintre angajaţii acestei instituţii, aroganţi, nepăsători şi reacţia asta pe care o au atunci când e vorba de fete mai mari care au dispărut, ei zic lasă că se întoarce”, a adăugat Băsescu.

Băsescu, despre întâlnirea lui Fifor cu ambasadorul Klemm: Ar putea viza raportul privind traficul de persoane

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că întâlnirea ministrului de Interne, Mihai Fifor, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ar putea viza raportul privind traficul de persoane, care vorbeşte inclusiv despre implicarea reprezentanţilor guvernului în traficul de fiinţe umane.

„Dacă are o legătură poate să fie în primul rând cea legată de raportul cu privire la traficul de fiinţe umane. Nu ştiu dacă aţi văzut acest raport. Păcat că nu se dezbate. El arată lucruri extrem de grave. Vorbeşte inclusiv de implicarea oamenilor guvernului, a funcţionarilor publici, în traficul de fiinţe umane, ceea ce e grav. Cred că despre asta a fost discuţia. Mai este un lucru pe care în mod cert e vizat ministrul de Interne.A existat o recomandare în acel raport. Să fie instruiţi cei care răspund la urgenţe. Adică consideră poliţiştii neinstruiţi. Am şi avut probă în cazul discuţiei Alexandrei cu poliţistul de la Caracal”, a declarat Băsescu, la România TV.

Vicepremierul pentru Partenriate Strategice Mihai Fifor a avut joi o întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, oportunitate cu care oficialul din Guvern a reiterat dorinţa de a aprofunda componenta comercială a Parteneriatului Strategic privind investiţiile companiilor americane în România.

"Am avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Hans Klemm, la sediul Guvernului României. A fost o excelenta oportunitate de a aborda teme de actualitate aflate pe agenda bilaterala, cu accent pe oportunităţi concrete de dezvoltare a profilului Parteneriatului Strategic cu SUA. In domeniul securitatii, a fost evidenţiata cooperarea intensificata dintre România şi SUA, inclusiv din perspectiva consolidării flancului estic al NATO şi al continuării angajamentului pentru stabilitatea regiunii Marii Negre. Cu acest prilej, am reiterat dorinţa Guvernului României de a aprofunda, de asemenea, componenta comercială a Parteneriatului Strategic, inclusiv din perspectiva dezvoltarii proiectelor de investiţii ale companiilor americane in economia românească", arată un mesaj publicat joi pe pagina de Facebook a vicepremierului pentru implementarea parteneriatelor strategice, Mihai Fifor.

Băsescu nu exclude complicitatea autorităţilor cu Dincă: Poate primeau din când în când o fetiţă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că este de necrezut că poliţia din Caracal nu îl avea sub supraveghere pe Ghorghe Dincă, mai ales că făcea şi taximetrie ilegală. El a adăugat că este de crezut doar dacă autorităţile erau complici, primeau bani sau „din când în când câte o fetiţă”.

„Omul ăsta nu e cu năravurile astea de acum, de la Alexandra. Dacă nici acum statul nu va acţiona împotriva celor care au greşit, pentru că acest copil, Alexandra, a murit cu zile. Nu e posibil să ai asemenea individ pe raza unui mic orăşel cum e Caracal şi poliţia să nu îl aibă în supraveghere. Mai ales că făcea şi taximetrie ilegală. Este de necrezut. Este de crezut într-o singură situaţie. Ori erau complici cu el sau primeau din când în când parte din banii de la taximetrie, ori primeau din când în când o fetiţă. Şi procurorii au fost extrem de generoşi cu acest individ. Secţia pentru magistraţi trebuie să îşi facă treaba.

Fostul preşedinte a adăugat că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, STS poate da o evaluare a unei locaţii cu o eroare între 70 metri şi 5000 de metri.

„Am aici al 11 lea raport al CE legată de nr. 112.Şi vedem ce ne spune chiar despre România şi despre alte 27 de ţări. Spre exemplu s-a încercat în zona de discreditare în faza iniţială să se dea vina, dădeau vina unii pe alţii. Iată ce poate să facă STS. În momentul de faţă STS poate să dea o evaluare a locaţiei cu o toleranţă de la 70 m la 5000 de m. Dacă este în Bucureşti va fi 70 de m, pentru că se intersectează mai multe celule, dacă este la Caracal unde e o singură celulă va fi de 5 km faţă de punctul real. Acea diagrama pe care au transmis-o este mai mică de 5000 de metri. Ceea ce va spun este valabil şi pentru întâmplarea din Apuseni. Toate sistemele 112 din Europa intră în proces de modernizare”, a afrimat Băsescu.

El a susţinut că sunt mai multe minciuni neclarificate încă, în cazul din Caracal.

„Prima minciună a fost -nu am putut să îi depistăm pentru că STS nu ne-a dat corect locaţia-. A două minciună a fost cea din faţă porţii. Nici acum nu e clar cine a interzis intrarea, procurorul sau poliţia că nu a avut oameni. Cele două instituţii trebuiau să colaboreze. Nici acum nu au venit cu un comunicat public. Este inadmisibil, de asemena, faptul că nici până acum niciuna dintre cele două instituţii nu au venit public să spună -Iertaţi-ne. Nu am citit Constituţia care ne dădea dreptul să intrăm şi la mierzul nopţii în locuinţe dacă există risc de pierdere de viaţă a unui cetăţean-. (...) Ei nu aveau nevoie de mandat că să între în casă Groazei. Avem câteva minciuni care nu sunt nici acum recunoscute. Eu cred că interdicţia a venit de la procuror, dar şi poliţistul a fost suficient de slab să nu spună domnule procuror eu servesc o lege şi e în joc viaţă unui om. E o chestie de asumare aici. Amândoi au fost slăbi. Tipul de funcţionari ai statului care se preling, nu îşi asumă la momente de criză anumite decizii. Asta e marea problemă”, a subliniat fostul şef de stat.

Băsescu: Faptul că şeful poliţiei din Olt a apelat la o firmă de pază nu e ilegal sau umilitor

Traian Băsescu a declarat, duminică, despre decizia autorităţilor de a solicita informaţii privind cazul din Caracal unei firme de pază, că demersul este unul firesc, nefiind nimic ilegal. El a adăugat că poliţiştii din toată lumea apelează la informatori în situaţii de criză cum e cea din Olt.

„Acestor copile nu li s-a respectat dreptul la viaţă. Au fost bâlbâieli şi minciuni. Poliţiştii au fost acuzaţi că au trimis la trei adrese poliţiştii în condiţiile în care informaţia au primit-o de la un domn pe care presă îl etichetează că ar fi interlop. Acel om are firme de pază. Firmele de pază se autorizează de la poliţia locală şi SRI local. Ei sunt obligaţi să dea informaţii autorităţilor atunci când sunt solicitaţi. Faptul că şeful poliţiei din Olt a apelat la o firmă de pază care este etichetată a fi deţinută de un interlop nu e nimic ilegal şi nimic umilitor. Toate poliţiile din lume folosesc informatorii în astfel de situaţii”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Patronul firmei de pază la care fostul adjunct al IPJ Olt a apelat în noaptea în care era căutată Alexandra Măceşanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că i s-au cerut informaţii privind o maşină argintie ce părea un BMW break, apoi s-a răzgândit şi i-a cerut informaţii despre un Renault Megane break.

"Noi, fiind firmă de pază, avem în statut, prin regulamentul de funcţionare şi organizare, legea 333/2003 prevede că suntem obligaţi să cooperăm şi să furnizăm date atunci când ne sunt cerute de către organele de anchetă.
În seara respectivă, comisarul Nicolae Alexe (fost adjunct al IPJ Olt -n.r.) ne-a întrebat dacă cunoaştem, dacă putem să îi furnizăm date cu privire la o maşină argintie ce părea iniţial a fi un BMW break, iar apoi s-au răzgândit şi au spus că era vorba de un Renault Megane break. Am cerut mai departe date la oamenii din teren, adică la agenţii de pază care erau în teren, le-am şi furnizat nişte date cu privire la maşini ce aveau acele caracteristici cerute de ei", a declarat, pentru MEDIAFAX, Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiţă“.

Afaceristul spune însă că nu a dat localţii şi nici nu a indicat vinovăţia vreunuia dintre persoane. Reacţia omului de afaceri vine în contextul în care jurnaliştii de la Libertatea au scris că Nicolae Alexe, fost adjunct al Poliţiei Olt, a apelat la Remus Rădoi, zis ”Codiţă”, "şeful unei reţele uriaşe şi dintre cei mai temuţi oameni din judeţ, condamnat pentru că a desfigurat un rival în bătaie", că acţiunile de căutare a Alexandrei Măceşanu ar fi fost coordonate de clanurile de interlopi, relatând despre conversaţiile de pe WhatsApp dintre poliţistul Alexe şi Rădoi, şi că Remus Rădoi ”Codiţă” ar fi trimis poliţia la două adrese false ale rivalilor din clanul Oacă în seara în care era căutată Alexandra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici