Băsescu, despre comisia Călăraşi: E foarte bine, poate învaţă şi politicienii să nu fure terenuri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că este foarte bine că luni îşi începe activitatea comisia parlamentară privind terenul achiziţionat de Ioana Băsescu, pentru că este un prilej ca politicienii să înveţe să fie cinstiţi şi să nu fure terenuri agricole de la ADS.

953 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre comisia Călăraşi: E foarte bine, poate învaţă şi politicienii să nu fure terenuri

Băsescu, despre comisia Călăraşi: E foarte bine, poate învaţă şi politicienii să nu fure terenuri (Imaine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Aflat la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti şi rugat să comenteze referitor la începerea activităţii comisiei "Călăraşi", preşedintele a spus că este "foarte bine".

"Nu-i rău deloc. Poate învaţă şi politicienii să fie cinstiţi, să ia credite, nu să fure terenuri agricole la ADS (Agenţia Domeniile Statului). Cel mai bine e să nu furi statul, să cumperi de la privaţi, cu credit", a precizat Traian Băsescu.

Întrebat de faptul că iubitul fiicei sale Ioana Băsescu ar urma să primească 10 milioane de euro de la stat pentru un teren, preşedintele a replicat: "Aşa ştii tu? Hai, mă".

"Măcar să primească cineva o groază de bani. Da', din câte ştiu, iar aţi avut o campanie de intoxicare", a mai spus Traian Băsescu, la insistenţele reporterului.

Referitor la firma care va fi penalizată pentru că nu a lucrat terenul luat în arendă de la Ioana Băsescu, şeful statului a precizat că nu are "nicio treabă" cu aceste lucruri.

Firmele Amygo MT şi Royalagro, care au avut în arendă terenul cumpărat de Ioana Băsescu în Călăraşi, vor fi penalizate de APIA cu o sumă totală de 143.000 de euro, pentru că au primit subvenţiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul până la 1 decembrie, aşa cum prevede legislaţia.

Întrebat cum rămâne cu bugetul, Traian Băsescu a replicat laconic: "Conform legii".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în urma unei discuţii în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor cu liderii grupurilor PSD, că deputatul Eugen Nicolicea va fi "probabil" preşedintele Comisiei de anchetă în cazul Călăraşi.

"Preşedinte probabil că va fi domnul deputat Nicolicea", a anunţat Ponta, menţionând că mai sunt propuşi ca membri ai comisiei senatorii Gabriela Firea, Şerban Nicolae, Mihai Fifor şi deputaţii Ioan Adam şi Adrian Solomon.

Întrebat când urmează să-şi activitatea comisia, Ponta a răspuns: "Nu mai vreau să vorbesc eu despre comisie, se formează comisia luni, o să vorbească membrii comisiei şi reprezentanţii Parlamentului, nu e treaba Guvernului. Eu vă asigur că tot ceea ce are şi Corpul de control al primului ministru şi orice instituţie din subordinea Guvernului se va pune la dispoziţia comisiei pentru aflarea întregului adevăr. Nu mai vorbesc eu în numele comisiei, e treaba Parlamentului".

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a susţinut că este posibil să fie propusă pentru şefia comisiei de anchetă şi Gabriela Firea, urmând ca decizia să fie luată luni, în BPN al PSD.

De asemenea, Neacşu a menţionat că alocarea membrilor în comisia de anchetă, pe altgoritmul politic, determină şase locuri pentru PSD, patru pentru PNL, doi din partea PDL şi câte un reprezentant din partea UDMR, PC şi PPDD.

El a mai menţionat că înfiinţarea comisiei ar urma să fie decisă marţi în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

Conducerea Parlamentului a discutat, miercuri, despre înfiinţarea Comisiei de anchetă Călăraşi şi a convenit ca aceasta să fie formată din 15 membri, Birourile permanente reunite urmând să aprobe luni hotărârea de înfiinţare a acesteia, care trebuie supusă apoi votului plenului comun.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că înfiinţarea Comisiei de anchetă Călăraşi nu are nicio relevanţă şi nu are nicio logică această anchetă, arătând că democrat-liberalii nu îşi vor desemna reprezentanţi.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea nu susţine înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea tranzacţiei terenului achiziţionat de Ioana Băsescu în judeţul Călăraşi, dar îşi va desemna un membru în cazul în care aceasta se va constitui.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 25 noiembrie, după şedinţa conducerii partidului, că liberalii sunt "favorabili" constituirii comisiei de anchetă Călăraşi, fiind discutate şi numele parlamentarilor care să facă parte din aceasta, respectiv Ioan Cupşa, Traian Dobrinescu, Dorin-Mircea Dobra.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Parlamentul se va întruni pentru a vota proiectul de hotărâre de înfiiţare a Comisiei de anchetă Călăraşi după ce va adopta proiectul de buget pe anul 2014, el arătând că tot atunci se vor face şi nominalizările membrilor acestei structuri.

"Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici măcar membrii comisiei, deoarece azi draftul de hotărâre întocmit de parlamentarii PSD, UNPR şi PC îl vom prezenta şi colegilor de la PNL. Şi, când se ia decizia, imediat după Legea bugetului, atunci facem şi nominalizările", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menţionând că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici