Băsescu, despre demiterea lui Alexandrescu: Mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii

Liderul PMP, Traian Băsescu, susţine că sistemul retrograd a triumfat în faţa reformelor promovate de Vlad Alexandrescu, iar, după revocarea acestuia din funcţie, "mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii".

2033 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre demiterea lui Alexandrescu: Mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii

Băsescu, despre demiterea lui Alexandrescu: Mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat", a scris fostul preşedinte, la Facebook, într-o postare în care vorbeşte şi despre eşecul reformelor în educaţie şi sănătate.

Băsescu aminteşte că sistemul retrograd a triumfat şi în 2011, când o lege modernă a educaţiei a fost adoptată prin asumarea răspunderii de către guvern. "Sistemul intervine având ca lider pe Ecaterina Andronescu şi aplică 98 de modificări legii. Rezultatul: abandonul şcolar a ajuns la 18 la sută, avem doctori în stiinţe fără număr şi cu lucrările plagiate, nicio universitate românească în primele 500, învăţământul superior rămâne nerelevant. Sistemul retrograd a triumfat", comentează fost şef de stat.

Un alt exemplu evocat este proiectul de lege promovat în 2012, în domeniul sănătăţii, proiect care a dus la proteste de stradă, având ca punct culminant demisia Cabinetului Boc. "O nouă lege a sănătăţii care introducea concurenţa şi finanţarea privată a sistemului de sănătate este îngropată în stradă. Sistemul a intervenit având ca lider pe popularul Raed Arafat. Rezultatul: în fiecare an, mii de oameni care, în mod normal, ar trebui să fie în viaţă mor în spitalele româneşti. Sistemul retrograd a triumfat. (...) Oare înţelegem, azi, care poate fi viitorul unei naţiuni, al unei ţări fără educaţie, fără sănătate şi fără cultură?", conchide Băsescu.

Sâmbătă, premierul Dacian Cioloş a anunţat demiterea lui Vlad Alexandrescu, după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare către GDS în care ministrul Culturii acuza acţiuni de intimidare ale unor colegi de Cabinet. Alexandrescu a confirmat scrisoarea, dar a precizat că nu are nimic de adăugat, şi că documentul în care cerea şi o reînnoire a mandatului său de ministru, nu era destinat publicului. Premierul i-a reproşat că nu i-a comunicat direct presupusele presiuni la care a fost supus, precizând că marţi va trimite preşedintelui revocarea sa şi o nouă propunere de ministru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici