Băsescu:Dezvoltarea armonioasă a UE necesită finanţare adecvată a Politicii de Coeziune în 2014-2020

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dezvoltarea armonioasă a UE necesită finanţarea adecvată a Politicii de Coeziune în bugetul multianual 2014-2020, el remarcând taberele antagonice create în rândul statelor membre în ceea ce priveşte negocierile pe acest subiect.

128 afișări
Imaginea articolului Băsescu:Dezvoltarea armonioasă a UE necesită finanţare adecvată a Politicii de Coeziune în 2014-2020

Băsescu:Dezvoltarea armonioasă a UE necesită finanţare adecvată a Politicii de Coeziune în 2014-2020 (Imagine: Stefan Micsik - MediafaxFoto)

"O dezvoltare armonioasă a Uniunii, pe baza stimulării competitivităţii în fiecare regiune europeană, nu se poate realiza decât printr-o finanţare adecvată a Politicii de Coeziune în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, altfel spus prin asigurarea unei priorităţi relevante obiectivului privind coeziune economică, socială şi teritorială consacrat de Tratatul de la Lisabona. În schimb, constatăm că discuţiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual se poartă deja între două tabere oarecum antagonice, respectiv Grupul «Better Spending» şi Grupul «Prietenii Coeziunii»", a afirmat Băsescu, în discursul de la Congresul PPE.

El a subliniat că Piaţa Unică nu presupune numai reglementări comune, ci şi oportunităţi egale de dezvoltare pentru statele membre. "O Piaţă Unică demnă de acest nume nu constituie numai o sumă de reglementări comune, ci şi oportunităţi egale de dezvoltare şi de contribuţie la bunăstarea generală a Uniunii în ansamblu", a afirmat Băsescu.

Liderii statelor UE trebuie să găsească o soluţie în privinţa modului de alocare a capitolelor financiare din bugetul UE 2014-2020 până la Consiliul European din noiembrie, negocierile pe această temă din ultimele luni ducând la împărţirea în două tabere. Ţările noi membre grupate în "Prietenii Coeziunii" se opun ţărilor membre mai vechi care susţin necesitatea reducerii bugetului UE în perioada 2014-2020 cu circa 100 de miliarde de euro faţă de propunerile avansate de către Comisia Europeană.

După stabilirea cadrului financiar multianul al UE, aşteptată până la sfârşitul acestui an, urmează negocierea pe nivelul alocărilor financiare pentru fiecare dintre statele membre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici