Băsescu: Dorim să cooperăm cu noua administraţie SUA

România doreşte să coopereze cu noua administraţie de la Washington pentru a aprofunda şi reconfirma soliditatea relaţiei transatlantice, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, adăugând că, pentru România, parteneratul strategic cu SUA e un element fundamental.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dorim să cooperăm cu noua administraţie SUA

Băsescu: Dorim să cooperăm cu noua administraţie SUA (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru România, parteneriatul strategic cu Statele Unite este un element fundamental al intereselor şi viziunii de politică externă. Dorim să cooperăm cu noua administraţie de la Washington pentru a aprofunda şi reconfirma soliditatea relaţiei transatlantice, pentru a menţine relevanţa NATO ca piatră de temelie a securităţii noastre, pentru a conecta ariile geografice din vecinătatea noastră la spaţiul euro-atlantic", a declarat, miercuri, şeful statului, cu ocazia primirii, la Palatul Cotroceni, a Corpului Diplomatic.

Potrivit lui Traian Băsescu,"impulsionarea relaţiilor transatlantice rămâne vitală, întrucât nici Europa nici Statele Unite ale Americii nu pot face faţă, singure, tuturor provocărilor şi ameninţărilor secolului XXI".

Şeful statului a apreciat că "Statele Unite au nevoie de o Europă puternică şi unită, după cum Europa are nevoie de Statele Unite ale Americii angajate şi deschise la cooperare cu aliaţii".

"În condiţiile manifestării crizelor la care am făcut referire la început, actualul sistem internaţional resimte, mai mult ca oricând, nevoia unei mai mari implicări a Statelor Unite ale Americii în rezolvarea acestora", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a apreciat că nu pot exista soluţii globale eficiente fără un rol al partenerilor americani, "tot astfel cum Statele Unite nu pot pune în practică sau susţine cât mai convingător soluţii globale fără parteneri".

Citeşte şi:

GALERIE FOTO - Barack Obama, învestit în funcţia de preşedinte al SUA

Barack Obama, al 44-lea preşedinte american

Administraţia Obama blochează reglementările în lucru

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici