Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM

Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM

Şeful statului a susţinut că deşi membrii Comisiei prezidenţiale nu au avut în vedere acest aspect, consideră că este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM, respectiv raportul şi rolul Consiliului.

Potrivit articolului 133 din Constituţia României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.

În alineatul 2 al articolului 133 se arată că CSM este alcătuit din 19 membri, din care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat, care participă numai la lucrările în plen, şi ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre cei 14 magistraţi aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat.

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau prin vot secret. Preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.

Potrivit articolului 134 din Constituţie, Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară pot fi atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite prin legea sa organică, în realizarea rolului său de garant al independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei.

Citeşte şi

Băsescu: Dizolvarea Parlamentului, un ultim recurs pentru încheierea crizelor

Băsescu ar prefera un regim semiprezidenţial

Parlamentul să fie dizolvat dacă preşedintele suspendat e reconfirmat la referendum

Geoană: Statul român este reflecţia unui spirit extrem de politizat

Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici