Băsescu, huiduit la Universitatea de Vară "Tusvanyos"

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit îndelung, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" când a vorbit despre autonomia locală care trebuie să fie la fel "la Odorhei şi la Tulcea" şi când a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României.

157 afișări
Imaginea articolului Băsescu, huiduit la Universitatea de Vară "Tusvanyos"

Băsescu, huiduit la Universitatea de Vară "Tusvanyos" (Imagine: Mediafax Foto)

În timp ce şeful statului se adresa participanţilor la dezbateri, aceştia au ridicat hârtii pe care scria "autonomie".

Traian Băsescu a spus, în discursul său, că este nevoie de o modernizare a Constituţiei, a instituţiilor statului şi de creştere a nivelului de autonomie în fiecare localitate din România.

"Avem nevoie de creşterea nivelului de autonomie a tuturor localităţilor din România, cu un singur amendament, egală autonomie la Odorheiu Secuiesc, ca şi la Tulcea şi la Caracal. În mod egal, români, maghiari şi romi au nevoie de creşterea nivelului de autonomie şi de mai multă libertate în a-şi decide viitorul. Mi se pare deplasată ambiţia ca autonomia trebuie să fie doar pentru unii", a precizat şeful statului.

"Faptul că procesul de creştere al autonomiilor administraţiei publice este lent mă întristează. Dragii mei, şi cei care aveţi foaia pentru autonomie în mâini, şi cei care nu o aveţi, înţelegeţi odată că autonomia e necesară tuturor. Aşa cum o familie trebuie să fie autonomă în propria casă fiecare comunitate are dreptul să se implice în rezolvarea problemelor specifice", a spus Băsescu.

El le-a spus celor care l-au huiduit că, dacă vor mai fluiera, le va mai spune încă o dată ce afirmase.

"Pentru cei care văd în autonomie introducerea paşaportului pe teritoriul României, vă spun că este o viziune greşită. Nu voi ezita să vă spun că niciun politician român nu va încălca sau negocia Constituţia României", a spus el.

Băsescu a citit articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia România este stat naţional, suveran, independent şi unitar şi, deşi a fost huduit, l-a recitit de mai multe ori.

Şeful statului a mai fost întrebat, la dezbaterile din cadrul Universităţii de Vară "Tusvanyos", despre folosirea limbii maghiare pe teritoriul României, aducându-i-se exemple că în anumite domenii, precum Justiţia, nu poate fi folosită.

"Poate, accidental, birocraţia a aşezat lucrurile în alt loc, dar acest lucru poate fi corectat. În România, orice maghiar se poate adresa în Justiţie în limba maternă. Cât priveşte educaţia, ştim cu toţii că aceasta este, aici, în limba maghiară şi chiar v-am atras atenţia că este bine ca elevii să înveţe şi limba română, ca să se poată descurca oriunde în această ţară şi la oricel nivel. Mi-aş dori ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi ca şi maghiarii din România, inclusiv să fie reprezentaţi în Parlament", a spus el.

Şeful statului a mai fost întrebat dacă România susţine dubla cetăţenie.

"România susţine dubla cetăţenie. Această abordare arată spiritul de modernitate în a fi european. Nu putem pune bariere în ceea ce priveşte dubla cetăţenie. Statul român a limpezit acest lucru în Constituţia sa", a afirmat Băsescu.

Dacă anterior, când vorbise despre autonomie, Băsescu a fost huiduit de cei prezenţi la dezbateri, atunci când a vorbit despre dubla cetăţenie el a fost aplaudat de public.

La final, Băsescu a spus: "Sper că l-aţi înţeles şi că veţi înţelege conceptul de autonomie aşa cum îl prevede Constituţia României".

El a mulţumit pentru invitaţie, a spus că este pentru prima dată când vine la acestă Universitate şi că priveşte demersul ca pe o chemare la dialog. "Este o întâlnire inedită, este pentru prima oară când particip la Balvanyos. Semnalul meu este că putem dialoga chiar dacă avem puncte de vedere diferite", a spus şeful statului.

Băsescu: Nu mă întrebaţi despre descentralizare, întrebaţi UDMR de ce nu vrea să fie aliatul meu

O întrebare adresată şefului statului a fost legată de motivele pentru care românii "se tem" de descentralizare.

Preşedintele s-a declarat un adept al descentralizării. "Am insistat în acest sens şi în Guvernul trecut, din care făcea parte şi UDMR, şi în cel actual, că procesul de descentralizare trebuie să fie accelerat. Dar eu cred că Guvernele doresc să îşi păstreze cât mai mult sub control diferitele domenii de activitate. Nu mă întrebaţi pe mine, cel care doreşte descentralizarea, întrebaţi mai degrabă UDMR de ce nu doreşte să fie aliatul eu în acest sens", a spus el.

Băsescu a mai fost întrebat despre drepturile ceangăilor de a învăţa în limba maternă. Preşedintele a spus că întâmplător cunoaşte foarte bine comuna Cleja, în care trăieşte o comunitate însemnată de ceangăi, şi a afirmat că în România nu există o politică centrală privind diminuarea păstrării valorilor culturale ale aceste minorităţi, aşa cum nu există nici în privinţa celorlalte 18 minorităţi care trăiesc aici.

"Probabil că o să-şi amintească cu greu de un tânăr secretar la tineret, care eram eu. Nu-mi amintesc de o politică de desnaţionalizare care să se fi petrecut atunci, ştiu sigur că ocupându-mă cu şcolile, era o tentaţie pentru părinţi să îşi ducă copiii către şcolile româneşti mai mari. Mi-e greu să recunosc o politică la nivel central a pierderii obişnuinţei lor de a utiliza limba maternă. În acest moment nu se pune problema păstrării drepturilor culturale la nivelul oricărei minorităţi din cele 18 din România. Nu spun că nu există probleme, dar nimeni nu poate suspecta România de o politică privind diminuarea păstrării valorilor culturale", a răspuns Băsescu.

Întrebat când va fi gata Austostrada Transilvania, Băsescu a răspuns: "Am atenţionat asupra aspectelor în care Guvernul trebuie să acţioneze cu atenţie, dar nu pot să vă răspund când va fi gata autostrada, pentru ca nu intră în atribuţiile Preşedinţiei".

După ce a răspuns întrebărilor din cadrul dezbaterilor, Băsescu le-a mulţumit organizatorilor încă o dată pentru invitaţie şi şi-a luat rămas bun de la participanţi, el urmând să plece spre judeţul Alba.

Participanţii şi-au manifestat nemulţumirea pentru faptul că şeful statului a trebuit să plece atât de repede, ei fluierând când acesta a anunţat ca este nevoit să plece spre Alba, întrucât mai aveau întrebări de pus.

Băsescu a vorbit şi despre evoluţia României în ultimii 20 de ani

"În decembrie, România sărbătoreşte 20 de ani de la Revoluţia din 1989. Dacă privim la satisfacţiile României, românii pot spune că aşteptau mai mult, şi pe bună dreptate. Dar dacă noi comparăm România cu cea de acum 20 de ani vom constata că este total schimbată. Esenţa rămâne direcţia, care este una corectă şi adoptată de toate partidele româneşti. Există şi abordări extremiste, dar noi le tratăm cu condescenţa care li se cuvine", a afirmat el.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Băile Tuşnad, unde are loc a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", şeful statului fiind îmbrăcat cu vestă secuiască.

Potrivit vicepreşedintelui CNMT, Toro T. Tibor, Traian Băsescu a fost invitat să participe la dezbaterile pe tema "Politicieni reformatori în Europa", alături de preşedintele FIDESZ, fostul prim-ministru al Ungariei, Orbán Viktor, şi de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, discuţii care vor fi moderate de preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe şi Maghiarii de Dincolo de Graniţe din Republica Ungară, Németh Zsolt.

Cea de-a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos" a fost deschisă, miercuri, la Băile Tuşnad, şi se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici