Băsescu: I-am cerut lui Igaş să nu fie destituit inspectorul şef de la Neamţ fără anchetă

Şeful statului a declarat, joi, la TVR, că i-a cerut ministrului de Interne, Traian Igaş, ca inspectorul şef al Poliţiei Neamţ să nu fie destituit până nu are loc o anchetă a Corpului de control a ministrului, el criticând, pe de altă parte, lipsa de disciplină din Poliţie în unele judeţe.

83 afișări
Imaginea articolului Băsescu: I-am cerut lui Igaş să nu fie destituit inspectorul şef de la Neamţ fără anchetă

Băsescu: I-am cerut lui Igaş să nu fie destituit inspectorul şef de la Neamţ fără anchetă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Băsescu a confirmat, răspunzând unei întrebări, informaţia publicată, miercuri, de MEDIAFAX, potrivit căreia şeful statului a declarat, la Guvern, că Poliţia s-a transformat într-o instituţie care apără clanuri mafiote, menţionând că în unele judeţe acest lucru se întâmplă.

Şeful statului a spus că toate structurile importante ale Guvernului au fost avertizate de unul dintre serviciile de informaţii despre situaţia de la Neamţ.

"Despre situaţia de la Neamţ toate structurile guvernamentale responsabile au fost avertizate de unul din serviciile de informaţii. Mai mult, în 2009 Ministerul de Interne era atenţionat că rivalitatea şi disputele dintre grupări, nu le spun clanuri, nu le spun mafiote, se poate tranşa cu arme de foc. Aşa s-a întâmplat. Astfel de semnalări sunt în mai multe judeţe. Mă îngrijorează gradul redus de disciplină care e în Poliţie, mă îngrijorează lipsa de respect a poliţiştilor pentru şefii ierarhici. Vă pot spune că îmi e cunoscută situaţia din câteva judeţe în care subofiţeri, şefi de sindicat, bat cu pumnul în masă la inspectorul şef. Sigur există şi motivaţii, ca cele din Neamţ", a spus Băsescu la TVR.

El a criticat şi situaţia în care şefi de post ameninţă cu demisia dacă inspectorul-şef este schimbat. Băsescu a spus că i-a cerut ministrului Igaş să nu se treacă la schimbarea inspectorului şef al Poliţiei Neamţ până nu se face o anchetă a Corpului de control al ministrului.

"Cum, la fel, mă îngrijorează, dacă aţi văzut, toţi şefii de post, nici mai mult, nici mai puţin, din judeţul Neamţ, ameninţau că ei demisionează dacă e schimbat inspectorul-şef. Pentru că am văzut această dezbatere publică, l-am rugat pe ministrul Igaş să nu se treacă la destituirea inspectorului şef de la Neamţ fără o anchetă a Corpului de control, pentru că informaţii extrem de serioase au fost furnizate MAI în ultimii patru ani despre ce se întâmplă la Neamţ. Sunt extrem de interesat dacă se vor confirma. Vreau să vă spun că, dincolo de ceea ce ştiu, că mai sunt câteva judeţe, Doljul este unul dintre ele, acolo unde auziţi de disputele clanurilor, acolo e ceva putred cu conducerea Poliţiei", a spus Băsescu.

Preşedintele le-a adresat un mesaj şi şefilor din Poliţie care ameninţă că demisionează dacă inspectorului şef de la Neamţ este destituit: "Să-şi dea demisia".

"La Neamţ, ce m-a impresionat extrem de neplăcut a fost acea manifestare comandată a şefilor de post, care, nici mai mult nici mai puţin, îşi dădeau demisia dacă era schimbat inspectorul şef. Eu le transmit public să-şi dea demisia. Să-şi dea demisia dacă aşa înţeleg ei că funcţionează o structură piramidală ca Poliţia", a spus Băsescu.

Întrebat dacă îi reproşează această situaţie lui Vasile Blaga, preşedintele a răspuns: Reproşez oricărui ministru de Interne, de la Rus încoace, care când iese pe televiziuni şi vorbeşte despre poliţişti spune «Am vorbit cu colegii», «Colegii mei poliţişti». De unde până unde ministrul este coleg cu şeful de post, cu generalul sau cu oricine? Ministrul este omul politic responsabil. Ştiţi cine foloseşte expresia «Am vorbit cu colegii»? Cei care imediat cum ajung acolo sunt înghiţiţi de sistem. Sistemul le devine coleg, or sistemul trebuie reformat. Eu am vorbit de reforma statului şi inclusiv Poliţia trebuie reformată. Vreau să ştiţi că foarte mulţi demnitari ai MAI au lansat în ultimii ani ideea că trebuie să mai angajăm poliţişti. Este una dintre marile minciuni. România are una dintre cele mai mari medii de poliţişti la mia de locuitori".

El a mai spus că vede reforma MAI finalizată într-un an. "Vreau să cred că acest jurist tânăr care este Igaş şi pe care am văzut foarte muţi jurnalişti că încearcă să-l minimalizeze - chair şi generali, chestori - băiatul acesta a învăţat legea. Şi sper să le-o aplice de sus şi până jos în mod egal. Sper să nu se înconjoare de un grup de generali care să-i arate ei cum vrea poporul poliţistul. Poliţistul este cel pe care l-am văzut în manifestări în ultima perioadă şi cel care devine tot mai convins că cetăţeanul este la dispoziţia lui şi nu el la dispoziţia cetăţeanului. Până când nu vor înţelege că ei sunt la dispoziţia cetăţeanului vor avea o problemă inclusiv cu mine", a spus Băsescu.

Preşedintele a cerut, în şedinţa de Guvern de miercuri, ca procesul de reorganizare a Poliţiei să înceapă imediat, afirmând că aceasta s-a transformat dintr-o instituţie care trebuie să protejeze ordinea publică într-o structură care apără clanurile mafiote şi creează dezordine.

"Preşedintele a arătat că Poliţia trebuie reorganizată imediat, pentru a-şi recâştiga imaginea, şi a arătat că aceasta s-a transformat dintr-o instituţie care trebuie să protejeze ordinea publică într-o structură ce apără clanurile mafiote şi creează dezordine. Din discursul şefului statului s-a subînţeles că ministrul de Interne are sprijinul său pentru a începe imediat restructurarea Poliţiei", au relatat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţă.

Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu, a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ, comisar-şef Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos, în urma asasinatului de duminică.

Luni, Dan Fătuloiu, care în urma asasinatului de duminică a mers la Piatra Neamţ, spunea că a constatat deficienţe la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ, astfel că i-a propus ministrului Igaş schimbarea din funcţie a lui Aurelian Şoric.

Acesta preciza că ar putea fi demise şi alte persoane cu funcţii de conducere din IPJ Neamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării.

Şeful Poliţiei Judeţene Neamţ, comisar-şef Aurelian Şoric, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că eventuala sa eliberare din funcţie nu are nicio legătură cu cazul de la Piatra Neamţ, ci face parte dintr-un proiect al MAI de restructurare a şefilor din poliţie.

Presa locală a relatat că Aurelian Şoric ar avea legături cu gruparea Mararu.

Conform surselor citate, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Aurelian Şoric, ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumpărat terenul de casă. Totodată, presa locală a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale, în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope.

Aurelian Şoric a negat orice legătură cu gruparea Mararu, spunând că informaţiile în acest sens sunt răutăcioase.

Corpul de control al ministrului Internelor merge, miercuri, în Piatra Neamţ pentru a face o anchetă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, în contextul scandalului izbucnit după asasinatul de duminică şi după recomandarea lui Dan Fătuloiu de a-l demite pe şeful IPJ, Aurelian Şoric.

Ulterior, Dan Fătuloiu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor şi Internelor, a declarat marţi, pentru "Gândul", că i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, demiterea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă.

Gheorghiţă Mararu (32 ani) şi fratele acestuia, Bogdan (36 ani), stăteau la masă, duminică la prânz, într-o cafenea din Piatra Neamţ, primul din aceştia fiind împreună cu prietena sa. La un moment dat, în local a intrat Cristian Chilat (40 ani), zis "Falău", care a scos pistolul şi l-a împuşcat de patru ori pe Gheorghiţă Mararu şi de două ori pe fratele acestuia, după care a fugit. Incidentul, petrecut sub privirile îngrozite ale celorlalţi consumatori, a fost înregistrat de camerele video de supraveghere aflate atât în interiorul, cât şi în exteriorul localului. Martorii incidentului au sunat imediat la 112, cerând ajutor.

Gheorghiţă Mararu a suferit patru plăgi împuşcate, trei în zona inimii şi una în abdomen, iar când au sosit medicii avea deja doi litri de sânge în cavitatea toracică şi era în stop cardio-respirator. Medicii i-au făcut masaj cardiac şi i-au acordat primul ajutor, injectându-i şi adrenalină pentru a-i reporni inima, însă victima nu a supravieţuit.

Bogdan Mararu a fost împuşcat de două ori în abdomen şi a fost dus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean.

El a fost externat, luni dimineaţă, de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, a declarat medicul Sorin Ciobanu, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici