Băsescu: În 2004, renunţarea la trei proiecte a lăsat "dâră adâncă" de neîncredere Chinei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în prezenţa ambasadorilor români, că în 2004, în relaţia cu China s-au ratat trei proiecte, ceea ce a lăsat o "dâră adâncă" de neîncredere la nivelul autorităţilor chineze.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În 2004, renunţarea la trei proiecte a lăsat "dâră adâncă" de neîncredere Chinei

Băsescu: În 2004, renunţarea la trei proiecte a lăsat "dâră adâncă" de neîncredere Chinei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În relaţia cu China în 2004 s-a ratat acel set de trei proiecte, în ultima clipă Guvernul de atunci a spus că nu mai semnează construcţia podului Brăila-Măcin, centura Bucureşti şi încă un tronson de autostradă. Asta a lăsat o dâră adâncă de neîncredere la nivelul cel mai înalt al autorităţilor chineze, încercăm să reconstruim, şi nu e un efort de acum, e un efort în timp care sperăm să se materializeze începând cu anul acesta, încrederea Guvernului chinez că poate face investiţii în România", a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că, în ultimul timp, s-a solicitat o listă cu proiecte prioritare pe care România le-ar avea, care a fost furnizată.

"Chiar şi mâine este o delegaţie la Beijing care va prezenta aceste proiecte, sperăm să reînodăm relaţia de investiţii cu China", a adăugat şeful statului.

Totodată, el a spus că orice analiză arată că România nu poate recupera decalajul economic şi de nivel de trai între ea şi statele vechi ale UE doar cu finanţarea de la UE.

"De aceea am cerut Guvernului să aibă în vedere că o şansă în plus de recuperare a decalajelor o avem dacă stimulăm investiţii ale Japoniei, Chinei şi Coreei de Sud în România. Trebuie să convingem comunitatea de afaceri din aceste ţări să facă investiţii în România şi aici aveţi o misiune importantă de a prezenta mediul investiţional din România şi garanţiile pe care în calitate de stat membru al UE le dă investitorilor străini şi pe de altă parte vă cer să ieşiţi din haina strict diplomatică şi să fiţi foarte activi în a intermedia legături între firme româneşti şi firme din China, Japonia, Coreea de Sud", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici