Băsescu, în Japonia: Există în România o opoziţie puternică a sindicatelor faţă de reformă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Forumul de afaceri româno-nipon desfăşurat la Tokyo, că necesitatea reformei în România a fost evidenţiată de criza economică şi a adăugat că aceasta a început, chiar dacă există încă o opoziţie puternică în general din partea sindicatelor.

96 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în Japonia: Există în România o opoziţie puternică a sindicatelor faţă de reformă

Băsescu, în Japonia: Există în România o opoziţie puternică a sindicatelor faţă de reformă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului le-a spus participanţilor la Forum că o concluzie care s-a desprins foarte repede după intrarea în criza economică a fost că România are nevoie de o rapidă reformă.

"Pentru cei care activează în România, ştiţi foarte bine că aceste procese au început chiar dacă, spre exemplu, din partea unor structuri ale societăţii româneşti există o opoziţie puternică, mă refer la sindicate în general", a explicat şeful statului, conform discursului dat publicităţii de Administraţia prezidenţială.

Preşedintele a spus că Guvernul este decis să continue procesele de reformare a statului pentru optimizarea cheltuielilor.

"Un alt obiectiv al procesului de reformă este punerea sub control atent a cheltuielilor destinate protecţiei sociale, având ca obiectiv să adresăm protecţia socială exact acelora care au nevoie de protecţie socială, şi nu unor categorii care nu justifică asistenţa socială din partea statului", a mai spus Băsescu.

Şeful statului le-a mai spus participanţilor la Forum că, în pofida crizei, rezerva Băncii Naţionale a crescut de la 25 miliarde de euro la 32 miliarde de euro.

"De asemenea, ca un semnal bun al ultimelor trei luni ale anului 2009 este faptul că avem o producţie industrială mai mare decât cea a ultimelor trei luni ale anului 2008, când a fost un an de creştere economică. Pentru anul 2010 Guvernul estimează o creştere economică pozitivă de 1,3%, ceea ce se situează cu puţin deasupra mediei estimate de creştere economică pentru Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu i-a invitat pe oamenii de afaceri niponi să investească în România.

"După cum ştiţi România are un consistent decalaj de dezvoltare faţă de ţările vechi ale Uniunii Europene, iar acest decalaj nu poate fi recuperat decât prin stimularea investiţiilor străine. Grija noastră pentru păstrarea unui mediu favorabil investiţiilor străine a fost probată şi în acest an când, deşi aveam un deficit al bugetului de stat consistent, România nu a mărit taxele. Aşa cum cei care au investit deja în România ştiu, România are unul din cele mai scăzute niveluri de fiscalitate din Uniunea Europeană. Aş vrea să vă asigur că în România există posibilitatea dezvoltării de afaceri nu numai pe banii firmelor. Spre exemplu, firmele care sunt înregistrare în România pot să acceseze fonduri ale Uniunii Europene. România are la dispoziţie din partea Uniunii Europene, până în anul 2015, 32 de miliarde de euro. Sunt bani care pot fi utilizaţi de orice firmă înregistrată în România pentru investiţii în România. Deci aceşti bani pot fi utilizaţi şi de investitori japonezi", a spus preşedintele.

Totodată, şeful statului a prezentat o serie de domenii de interes din punct de vedere al economiei româneşti, referindu-se la cel energetic şi la cel alimentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici