Băsescu: În România, resursele sunt irosite, alocate şi utilizate ineficient

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în faţa Parlamentului, că în România, în momentul de faţă, resursele sunt irosite, în condiţiile în care sunt alocate şi utilizate inefcicient şi că acest fapt determină un deficient de democraţie.

39 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În România, resursele sunt irosite, alocate şi utilizate ineficient

Băsescu: În România, resursele sunt irosite, alocate şi utilizate ineficient

Preşedintele a arătat că aderarea la Uniunea Europeană a mărit numărul oportunităţilor pentru români.

"Totuşi, foarte mulţi dintre cetăţeni sunt excluşi, încă, de la aceste beneficii. Trebuie să recunoaştem că România rămâne o ţară a contrastelor", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, România are două deficite majore: unul de alocare eficientă a resurselor şi unul de democraţie, cele două determinându-se unul pe altul.

"Pentru că nu alocăm eficient resursele, nu reuşim să consolidăm statul democratic. Pe de altă parte, pentru că nu avem suficientă democraţie politică, economică şi socială, nu reuşim să alocăm şi să utilizăm eficient resursele. Ca urmare, în viaţa sa publică şi privată, cetăţeanul pierde pe toate planurile – politic, economic, social şi cultural", a spus şeful statului.

Băsescu a mai spus că "eficienţa economică şi nivelul de trai sunt mult mai mici în România comparativ cu majoritatea statelor Uniunii Europene".

"Produsul Intern Brut pe locuitor din România nu reprezintă decât circa 40 la sută din media europeană. Intensitatea energetică este, de asemenea, foarte mare. Din acest ultim punct de vedere ne aflăm pe penultimul loc în Uniunea Europeană", a arătat el.

Şeful statului a mai spus că structura economiei este "una dintre cele mai înapoiate" din cadrul Uniunii Europene.

"30% din populaţia ocupată a ţării lucrează în agricultură, ceea ce înseamnă cel puţin de două ori mai mult decât în restul statelor membre. Practic, productivitatea muncii din agricultură şi randamentele la hectar sunt foarte mici. Spre exemplu, în anul 2005, în domeniul cerealier - în care România are cele mai bune condiţii naturale din Europa - producţia medie de porumb la hectar a fost de circa 3.950 de kilograme, în timp ce în Germania a fost de peste 9.200 de kilograme. În concluzie, România alocă ineficient cel mai important factor de producţie: mâna de lucru", a adăugat Băsescu.

El a afirmat că se înregistrează mari discrepanţe de dezvoltare teritorială.

"Produsul Intern Brut pe locuitor în regiunea Bucureşti-Ilfov este 16760 euro, de trei ori mai mare decât cel din zona Moldovei de Nord Est, unde Produsului Intern Brut pe locuitor este de numai 5430 euro. În acelaşi timp, şase din regiunile României fac parte din grupul celor mai puţin dezvoltate 15 regiuni ale Uniunii Europene. Inregistrăm şi evoluţii îngrijorătoare ale unor indicatori care reflectă nevoia urgentă de reforme structurale. Am în vedere, în principal, deficitul de cont curent şi deficitul comercial", a spus preşedintele.

Şeful statului a menţionat că, în condiţiile în care România este o ţară relativ dotată cu factori de producţie naturali – petrol, gaze naturale, cărbuni, uraniu, diverse minereuri feroase şi neferoase, bazin hidrografic şi cele mai bune condiţii naturale pentru agricultură din Europa – argumentele pe care le-a prezentat susţin ideea că "irosim resursele, că le alocăm şi le utilizăm ineficient".

Traian Băsescu le-a spus parlamentarilor că un obiectiv strategic al tuturor guvernelor, al tuturor oamenilor politici, în următorii 15-20 de ani trebuie să fie creşterea productivităţii muncii şi, pe această bază, a nivelului de trai, în condiţiile recuperării decalajelor faţă de media Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici