Băsescu: Îndemn românii să meargă la vot

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat, miercuri, pe români, să participe la votul pentru PE, în semn de respect faţă de ceea ce a făcut UE pentru noi până acum şi pentru ceea ce va face, menţionând că scrutinul are loc după o campanie puţin convingătoare, iar sociologii estimează o prezenţă slabă.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Îndemn românii să meargă la vot

Băsescu: Îndemn românii să meargă la vot (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Mesajul meu către români în acest moment este că ei sunt mai responsabili pentru modul în care va fi evaluată România începând din 7 iunie, decât vor fi partidele", a declarat şeful statului.

El a amintit alegătorilor că pot vota, duminică, nu doar în localităţile unde domiciliază, ci oriunde s-ar afla pe teritoriul României, pe liste suplimentare.

Şeful statului a făcut totodată un apel la reprezentanţii administraţiei locale ca în staţiunile turistice să existe un sistem de indicatoare care să-i îndrume pe turişti către secţiile de votare.

Traian Băsescu a subliniat că de nivelul de participare al românilor la vot depinde credibilitatea pe care o vor avea reperezentanţii României în UE.

O participare consistentă la vot va arăta că reprezentanţii României în PE au un mandat solid, a spus el.

Potrivit lui Băsescu, participarea la votul pentru Parlamentul European este un semn de respect pentru ceea ce a făcut UE pentru România până acum şi pentru ce va face de acum înainte.

El a subliniat că UE nu a fost pentru români o simplă organizaţie, în cei 20 de ani de la Revoluţie, ci a finanţat cu miliarde de euro, fonduri de preaderare, procesul de pregătire a ţării pentru intrarea în Uniune. Băsescu a menţionat totodată că, până în 2013, din contribuţiile UE, România va mai primi 32 de miliarde de euro, sumă nerambursabilă. Şeful statului a subliniat că a amintit toate acestea pentru a arăta că cetăţeii UE sunt solidari cu românii, nu doar declarativ, solidaritatea fiind materializată în fonduri percepute din taxe şi care se îndreaptă şi către România.

Băsescu a afirmat de asemenea că scrutinul din 7 iunie are loc după o campanie destul de puţin convingătoare, iar sociologii estimează o prezenţă slabă.

"Prezenţa la vot nu este doar o măsură a simpatiei faţă de partidele politice", a spus Băsescu, menţionând că alegerile europarlamentare nu sunt doar un moment în care alegătorul îşi exprimă ataşamentul faţă de o formaţiune, ci şi unul în care se măsoară ataşamentul popoarelor faţă de ideea de Uniune Europeană.

"Odată la cinci ani, responsabilitatea actului politic se mută de la partide către fiecare cetăţean", a continuat el, apreciind că, dincolo de rezultatul alegerilor, mult mai important este procentul de partipare la vot, prin acesta măsurându-se ataşamentul popoarelor faţă de ideea de UE.

El a reiterat în finalul declaraţiei sale apelul către români de a participa la votul din 7 iunie, pentru că numai aşa pot da semnalul că naţiunea română este matură şi ataşată valorilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici