Băsescu, întâmpinat cu ceremonial militar de liderul turkmen Berdâmuhamedov - FOTO

Preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat joi cu ceremonial militar de liderul turkmen Gurbangulî Berdâmuhamedov, l a intrarea în Palatul său Prezidenţial Oguzhan din Ashgabat.

501 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întâmpinat cu ceremonial militar de liderul turkmen Berdâmuhamedov - FOTO

Băsescu, întâmpinat cu ceremonial militar de liderul turkmen Berdâmuhamedov (Imagine: Marius Fratila/ Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a primit salutul a circa 100 de soldaţi de gardă turkmeni, ceremonialul continuând cu intonarea imnurilor celor două state. De asemenea, preşedintele Băsescu i-a salutat pe membrii Guvernului de la Ashgabat, liderului turkmen fiindu-i prezentaţi membrii delegaţiei oficiale a României.

Cei doi şefi de stat poartă la această oră convorbiri oficiale, urmate de convorbiri cu participarea membrilor celor două delegaţii. Preşedinţii român şi turkmen vor susţine şi o declaraţie de presă comună în jurul orei locale 16.40 (14.40 ora României).

Pe agenda de discuţii a celor doi se află cooperarea în domeniul energetic, Turkmenistan fiind o posibilă sursă de aprovizionare cu gaze naturale în proiectele Nabucco şi AGRI, de transport a resurselor din zona caspică către Europa.

O miză importantă a colaborării bilaterale o reprezintă creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor între România şi Turkmenistan. Dincolo de segmentul energetic, construcţiile, IT-ul, agricultura, industria textilă, managementul resurselor de apă şi sănătatea publică sunt câteva dintre sectoarele de interes comun care au fost identificate ca având un bun potenţial de cooperare, a informat Preşedinţia României.

Totodată, Băsescu şi Berdâmuhamedov vor semna şi un plan de acţiuni privind implementarea "Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Turkmenistanului", încheiată la Ashgabad, în 22 iulie 2009.

În prezenţa celor doi vor mai fi semnate şi alte documente bilaterale: un plan de acţiuni pentru 2013-2014 între MAE român şi MAE turkmen, un Memorandum de Înţelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor, precum şi un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea terorismului, între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi departamentul specializat al Ministerului de Finanţe de la Ashgabat.

Somptuosul palat prezidenţial de la Asgabat, construit din marmură, a fost terminat în urmă cu un an, la ordinul liderului turkmen.

Preşedintele turkmen Berdâmuhamedov, venit la conducerea ţării sale în 2007, după decesul fostului lider Saparmurat Niazov, a vizitat de trei ori România în ultimii ani. El s-a aflat la Bucureşti în 2008, într-o vizită oficială şi cu ocazia Summit-ului NATO, şi în 2011. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a mai vizitat Ashgabat în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici