Băsescu, întrebat dacă a avut contribuţie la propunerile făcute de Ponta: Nu cred că e important

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, dacă a avut vreo contribuţie la propunerile de procurori şefi făcute de premierul Victor Ponta, şeful statului răspunzând: "Nu cred că acest lucru este important".

311 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întrebat dacă a avut contribuţie la propunerile făcute de Ponta: Nu cred că e important

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu am dorit o soluţie Morar la Parchetul General, Kovesi la DNA. A fost cunoscută opţiunea mea, vreau să fiţi convinşi că nu are nicio legătură cu influenţa asupra unei persoane, ci decât cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora", a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat despre acuzaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit căruia desemnarea procurorilor şefi este rezultatul unui troc politic, preşedintele Băsescu a răspuns: "Aţi adresat o întrebare preşedintelui României. Eu nu sunt nici părerolog, nici comentator, fiecare cu poziţiile lui".

De asemenea, întrebat despre afirmaţia lui Ponta că ţi poate propune şi pe sfinţii Petru şi Pavel la conducerea Parchetelor, însă e degeaba pentru că şeful statului vrea să fie şi el consultat, Băsescu a răspuns că "aici este o chestiune de încredere, dar şi de interes naţional".

El a adăugat că Ponta este procuror de profesie şi înţelege că sistemul Parchetelor poate fi pus sub semnul întrebării în condiţiile în care de mai bine de un an are principalele 24 funcţii de conducere vacante sau ocupate interimar.

Totodată, Băsescu a afirmat că nu şefii Parchetelor sunt cei care "fac dosarele", ci procurorii simpli şi contează şi avizul dat de şefii de secţii.

"Un şef la o asemenea structură, fie că vorbim de DNA, de DIICOT, fie că vorbim de Parchetul General, nu ei sunt oamenii care fac dosare. Cei care fac dosare sunt procurorii obişnuiţi, de regulă se mai implică şefii de secţii. Dar atribuţiunile lor sunt legate de administrarea structurii şi, sigur, de acel ultim aviz sau de când constată, că au consilieri la acest nivel care constată, că soluţia din dosar ar putea fi alta, îi cere procurorului aprofundarea soluţiei sau schimbarea soluţiei. Rog procurorii să mă scuze că mă bag să vorbesc despre atribuţiunile lor, dar nu ei lucrează dosarul acela de zi cu zi", a mai afirmat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici