Băsescu l-a felicitat pe Taubman cu ocazia Zilei Independenţei

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat, vineri, poporul american, cu ocazia Zilei Independenţei, în discursul rostit la petrecerea organizată de Ambasada SUA, mărturisind că deseori a fost invidios pentru "bucuria şi solidaritatea" cu care americanii îşi sărbătoresc ziua naţională.

33 afișări
Imaginea articolului Băsescu l-a felicitat pe Taubman cu ocazia Zilei Independenţei

Băsescu l-a felicitat pe Taubman cu ocazia Zilei Independenţei (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului l-a rugat totodată pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicolas Taubman, să-i transmită "prietenului" României George W. Bush felicitări cu ocazia Zilei Independenţei.

În discursul său, preşedintele Băsescu a menţionat că românii sunt solidari cu americanii atunci când se bucură, tot aşa cum este o bucurie pentru români când americanii le sunt alături.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că parteneriatul româno-american nu este o simplă alianţă de trupe, ci are un aspect complex economic şi politic. "Partenriatul strategic ce părea doar militar a devenit între timp unul economic, militar şi politic", a spus Băsescu.

Şeful statului a amintit că la 4 iulie 2005 se vorbea doar despre un parteneriat la nivel militar, mai concret despre bazele militare americane, în timp ce, în prezent, se vorbeşte despre un partaneriat "complet şi rotund".

El a menţionat că de curând a fost finalizat "un frumos proiect româno-american", summit-ul NATO de la Bucureşti. Preşedintele Băsescu a spus că a fost stabilit cu preşedintele Bush, în discuţii din 2005, ca România să încerce să organizeze summit-ul NATO la Bucureşti.

Băsescu a ţinut să sublinieze excelenta cooperare diplomatică româno-americană şi a spus că summit-ul NATO a fost unul dedicat parcă regiunii, fiind marcat de decizii importante în legătură cu aceasta.

Ambasadorul SUA la Bucureşti Nicolas Taubman a subliniat, în discursul său, rolul Constituţiei în societatea americană. "Puterea noastră stă în Constituţie", a spus Taubman, precizând că aceasta este "o ancoră în vremuri tulburi, o sursă constantă de susţinere pentru democraţia noastră".

Taubman a subliniat, de asemenea, că în orice moment de îndoială americanii aplelează la Constituţie şi la corpul de legi aferent. El a spus că de-a lungul anilor, legea fundamentală a fost amendată de 27 de ori, pentru a schimba în mod subtil direcţia în care SUA se îndreptau, iar aceste schimbări au constribuit la consolidarea încrederii în Constituţie şi în statul de drept.

"Convingerea noastră comună este că aparatul legislativ, cel juridic şi cel prezidenţial acţionează conform Constituţiei şi în baza acesteia. Vorbim despre convingerea că legea este sacră şi că toată lumea trebuie s-o respecte. Atunci când Congresul votează, avem legi. Atunci când preşedintele apără, protejează şi îşi îndeplineşte îndatoririle constituţionale, îl urmăm. Atunci când sistemul nostru juridic, până la Curtea Supremă, emite o hotărâre, o respectăm şi ne supunem", a adăugat ambasadorul.

Taubman s-a referit şi la venirea sa în România în anul 2005, moment în care această ţară era un nou membru NATO. El a subliniat însă că, de atunci, România a devenit mai puternică şi mai înţeleaptă, iar economia românească se dezvoltă, în opinia sa, într-un ritm alert.

"România este o ţară importantă, dintr-o regiune importantă, care joacă un rol important. Chiar dacă vă confruntaţi, ca noi, americanii, de altfel, cu numeroase provocări, cu numeroase nevoi, România progresează şi chiar deschide drumuri", a spus Taubman.

Ambasadorul american a abordat şi el, în discursul său, subiectul parteneriatului dintre cele două ţări, apreciind că acesta a devenit mult mai puternic în ultimii ani, România fiind "un prieten adevărat şi de încredere" al SUA.

"Mulţumim România pentru că mergi înainte alături de America", a mai spus el.

La evenimentul organizat de Ambasada SUA au fost invitate circa 4.000 de persoane. Printre participanţi s-au numărat fostul preşedinte Ion Iliescu, miniştrii Lazăr Comănescu, Varujan Vosganian, Cătălin Predoiu, Teodor Meleşcanu, liderul PDL Emil Boc, liderul PSD Mircea Geoană, directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, oamenii de afaceri Dinu Patriciu şi George Copos, parlamentarii Viorel Hrebenciuc şi Norica Nicolai, europarlamentarii Titus Corlăţean şi Adrian Severin, fostul tenisman Ilie Năstase, Principesa Margareta şi Principele Radu, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, procurorul general Codruţa Kovesi, fostul premier Petre Roman, Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, medicul Adrian Streinu Cercel, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici